És még mindig van a medvehagymás fűszervajból...
A júliusi lehűlésre tekintettel - aminek következtében már 30 fokban hűsölhetünk - kedvet kaptam egy kis pogácsasütésre. Ezt a változatot már többször elkészítettem, és mindig nagyon kapós volt. Most még füstölt sajtot is tettem a tetejére.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 100 g tej
- 100 g natúr joghurt
- 50 g medvehagyma
- 40 g élesztő
- 2 db tojássárgája
- 2 teáskanál só
- 1 csipet cukor
- kevés tojásfehérje a kenéshez
- 50 g reszelt sajt
Az élesztőt a cukros langyos tejben elmorzsolom, felfuttatom. A liszthez adom az összes többi hozzávalót (kivéve a tojásfehérjét és a sajtot), majd a felfutott élesztőt is a tejjel együtt. Az apróra vágott medvehagymával együtt jól eldolgozom, vagy kenyérsütőgépben megdagasztatom. Fél órát hagyom pihenni, kelni.
A tésztát kinyújtom kb. 2 cm vastagra, ha nem szórok rá sajtot, akkor késsel berácsozom, a sajt alá nem kell, úgysem látszana. Kiszaggatom (számomra az 5 cm-s pogácsák a leggusztusosabbak), még egy negyed órát pihentetem, közben megkenem a tojásfehérjével, megszórom a sajttal.
Alsó-felső sütéssel 200 fokon (elektromos sütő) 10-15 perc alatt szép színűre sütöm. A következő fél órában a meleg, finom illatra odasettenkedő családtagokat próbálom feltartóztatni.
Egy kész pogácsa 16 g, 57 kcal. 1,5 g fehérjét, 5,3 g szénhidrátot és 3,3 g zsírt tartalmaz. Felvittem a Kalóriabázis.hu oldalon, "Medvehagymás pogácsa" néven (milyen meglepő :) ). Zöld színű ételektől idegenkedő kis rokonaimnak Shrek-pogácsa néven kínálgatom.
Egy másik medvehagymás finomságomról itt olvashatsz.