gomblyuk

gomblyuk

Süssünk pogácsát!

2015. július 11. - Ágivarr

És még mindig van a medvehagymás fűszervajból...

A júliusi lehűlésre tekintettel - aminek következtében már 30 fokban hűsölhetünk - kedvet kaptam egy kis pogácsasütésre. Ezt a változatot már többször elkészítettem, és mindig nagyon kapós volt. Most még füstölt sajtot is tettem a tetejére.

DSCN4163

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g tej
  • 100 g natúr joghurt
  • 50 g medvehagyma
  • 40 g élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 2 teáskanál só
  • 1 csipet cukor
  • kevés tojásfehérje a kenéshez
  • 50 g reszelt sajt

Az élesztőt a cukros langyos tejben elmorzsolom, felfuttatom. A liszthez adom az összes  többi hozzávalót (kivéve a tojásfehérjét és a sajtot), majd a felfutott élesztőt is a tejjel együtt. Az apróra vágott medvehagymával együtt jól eldolgozom, vagy kenyérsütőgépben megdagasztatom. Fél órát hagyom pihenni, kelni.

A tésztát kinyújtom kb. 2 cm vastagra, ha nem szórok rá sajtot, akkor késsel berácsozom, a sajt alá nem kell, úgysem látszana. Kiszaggatom (számomra az 5 cm-s pogácsák a leggusztusosabbak), még egy negyed órát pihentetem, közben megkenem a tojásfehérjével, megszórom a sajttal.

DSCN4157

Alsó-felső sütéssel 200 fokon (elektromos sütő) 10-15 perc alatt szép színűre sütöm. A következő fél órában a meleg, finom illatra odasettenkedő családtagokat próbálom feltartóztatni.

Egy kész pogácsa 16 g, 57 kcal. 1,5 g fehérjét, 5,3 g szénhidrátot és 3,3 g zsírt tartalmaz. Felvittem a Kalóriabázis.hu oldalon, "Medvehagymás pogácsa" néven (milyen meglepő :) ). Zöld színű ételektől idegenkedő kis rokonaimnak Shrek-pogácsa néven kínálgatom.

Egy másik medvehagymás finomságomról itt olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5814095189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medvehagyma-főzelékem | 2015.07.22. 22:31:02

[…] Egy másik medvehagymás finomságomról itt olvashatsz. […]
süti beállítások módosítása