gomblyuk

gomblyuk

Fürdőponcsó

2016. július 09. - Ágivarr

Igazi nyári gyerekholmit mutatok most, amit kész törölközőből is megvarrhatsz, de frottír anyagból is elkészíthetsz. Utóbbi esetben kicsit több vele a munka a körbeszegés miatt. A fürdőponcsót minden szülő szereti, mert könnyű rávarázsolni a vacogó gyerkőcre, és mivel szinte kétdimenziós, sokkal hamarabb szárad, mint az ujjakkal rendelkező fürdőköpenyek.

Fürdőpelerinek.jpg

Az én fürdőponcsóim frottír anyagból készültek, pamutvászon szegéllyel. Az egyik fuksziarózsaszín, a másik békazöld. :) Találtam egy jó kis gyűjteményt a színnevekről, ha valamelyik színt nem tudom megnevezni, felkeresem (és gyönyörködök). A rózsaszín árnyalatát most eltaláltam, de a zöldre simán rávágtam volna, hogy kivizöld, a színszótár szerint viszont a békazöldhöz áll a legközelebb. Nem tudom, mennyire hiteles vagy szubjektív az egész, de nekem nagyon tetszik.

A méretre ezúttal mondhatom, hogy "one size", mert lényegében attól fogva, hogy nem ér le a földre, használható egészen addig, míg nem lóg ki alóla a gyermek popója, vagy hajlandó felvenni. A kapucni méretben leginkább egy 140-es pulóver kapucnijára hasonlít, ami szintén nagy mozgásteret enged a viselő életkorában (rám is jó).

A poncsó testéhez a frottír teljes anyagszélességéből (kb. 140-150 cm) 70 cm kell, a kapucnihoz további 30 cm, azaz összesen 1 méter (és még marad egy kis anyag neszesszerre, mosható belsőre stb.). A textilboltban figyelj, hogy a szövött szélre merőlegesen vágja az anyagot az eladó! Ha az utolsó vágás nem volt az, akkor kérd, hogy adjon hozzá annyit, hogy szabályos téglalapot vághass majd, különben csálé lesz az egész, és a frottír nem éppen olcsó, a munkád, időd meg pláne nem az.

A test tehát egy 70 cm széles és kb. 140 cm hosszú téglalap (a sarkait lekerekítheted, ahogy én is, de hagyhatod derékszögűnek is, amelyik jobban tetszik). Ennek keresd meg a közepét, ott lesz a nyakkivágás. A legegyszerűbb, ha négybe hajtod a téglalapot (félbe, majd az első hajtásra merőlegesen még egyszer félbe) és megjelölöd a hajtott csücsköt.

Az így kapott középpontra fektesd fel az alábbi szabásmintát:

Nyakkivágás.jpg

Itt nem a teljes szélességét rajzoltam meg a poncsónak, a kivágás a lényeg, az azon belüli (szürke lencse alakú terület) fekete vonalak metszéspontját illeszd a jelölésedre! A nyakkivágás tehát 16 cm széles, a háta felé 3,5 cm a kivágás, az eleje felé 6 cm, és az eleje közepén vágj egy kb. 10 cm hosszú hasítékot - ez ahhoz kell, hogy a fej beférjen. 1 cm varrásráhagyással szabd ki a nyakkivágást.

A kapucnit az alábbi minta szerint vágd ki kétszer a frottírból, szintén 1 cm-es ráhagyással:

Kapucni.jpg

A varrás előtt még szükséged lesz jó sok szegőpántra. Később megbánnád, ha csak úgy simán tisztáznál, mert úton-útfélen potyogtatná a szöszöket a poncsó, mosáskor pedig összeszemetelné a többi ruhát. Mintás vagy élénk színű szegéllyel még szebb és alaposabb is az egész! :) Én egyenes pánttal dolgoztam, amit mintás pamutvászonból vágtam 4 cm szélességben, de varrhatod ferdepánttal is, amit te is elkészíthetsz. Érdemes magadnak készíteni, akármelyik fajtát is választod, mert elég sok kell majd belőle, kb 8 méter: a téglalapra körben, a kapucni minden szegélyére, a nyakkivágásra és a megkötőkre is. A felvágott anyagcsíkokat varrd össze egy hosszú szalaggá, a ráhagyásokat vasald szét.

Varrása:

  • A hosszabbik íves szélénél varrd össze a kapucni két rétegét.
  • Szegd el végig a varrást a pamutpánttal. Ezt az anyagvastagságot nem tudod majd semelyik ügyes szegőszerkezetbe belefogni (ha van ilyened), úgyhogy az itt mutatott módszert érdemes alkalmaznod.
  • Varrd be a nyakkivágásba a kapucnit: a 10 cm-es hasíték derékszögű csúcsától kezdd, ide illeszd a kapucni egyenes szélének varratlan csúcsát (rajzon bal alul).
  • Ezt a varrást is szegd el a pánttal.
  • A kapucni mindjárt el is készül az utolsó szegési művelettel: a 10 cm-es hasíték végétől indulva, körben a kapucni egyenes szélén haladva, majd végig a hasíték másik oldalán. Fonákoldalról függőlegesen hajtsd félbe a poncsót, hogy a hasíték két oldalán a pántok egymásra feküdjenek, és ék alakban varrd össze őket így:

Hasíték a.jpg

  • Most készítsd el a 70-80 cm hosszú megkötőket, kettő kell belőle. Ha varrás előtt bevasalod, könnyebb dolgod lesz. A kész megkötőket rögzítsd a poncsó hátához úgy, hogy a háta magasságának kb. a felénél legyenek majd. Ha nagyon kicsi még a gyerkőcöd, és előrelátóan :) ezt a nagyobb méretet varrod meg neki, teheted feljebb is, az ő derékvonalába a megkötőket - igazán nem lesz nagy munka pár év múlva lejjebb varrni.
  • Végül szegd körbe a poncsót, jól rázd meg, majd porszívózd ki a lakást, mert garantáltan minden csupa frottírszösz lett mostanra!

2014 07 19 Fürdőköpenyek a.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5014095273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása