gomblyuk

gomblyuk

Akkor legyen kötény...

2015. szeptember 22. - Ágivarr
A nyári varrás-sorozat utolsó darabja egy konyhai kötény lett.
Kötény (1)

Vidám csíkos anyagára egy használtruha-üzletben találtam rá, ahová - nem titkoltan - alapanyagért nézek be néha. A legszebb, legkülönlegesebb anyagokra lehet így lelni a tényleg extra nagyméretű, és ezért el nem kapkodott hatalmas szoknyákban, tunikákban, de rendszeresen van kimondottan lakástextil is, olykor varratlan méteráru. Ezek a végső leárazásokig érintetlenek maradnak. Amikor a hónap utolsó napján ("Kedves vásárlóink, mostantól fél órán át minden 200 Ft!") mások közelharcot vívnak a ruhadarabokért a végső akciós percig, addig én kényelmesen besétálok a hetekkel azelőtt kiszemelt és senkinek nem jó "alapanyagjaimért", benyúlok hat-nyolc lázasan válogató kar között, kiemelem a megfelelő vállfát, odaviszem a magányosan ácsorgó pénztároshoz, fizetek és elegánsan távozok. Szerencsére ez a nagy akció mindig ebédidőben van, nehéz róla lemaradni.

Így tettem szert arra a teljesen új asztali futóra, amiből nem tudtam ugyan, hogy mit varrok majd, de megtetszett, megvettem. Valami konyhaira gondoltam, de hogy kötényként végzi, az csak a Balatonon dőlt el. Nekem ugyan egyáltalán nem hiányzik a mosogatáshoz a kötény (a mosogatás maga sem hiányzik úgy, ahogy van), de Anyunak kimaradt az úti csomagjából ez a nélkülözhetetlen elfoglaltsághoz tartozó nélkülözhetetlen kellék :)

Épp a szivacspárnák huzatát varrtam. Anyu megkérdezte, hogy össze tudnék-e akasztani gyorsan egy kötényt a maradékokból. Elég maradék nem volt, de a csíkos futóból és kék körperszalagból gyorsan össze tudtam állítani egyet. A mérete adta magát: a futó félbevágásával, hosszanti oldal összevarrásával előállt egy nagyobb téglalap, amit így szabtam ki:
Kötény
A mellrésznél leeső két negyed "körcikk" összevarrásából egy nagyobb zsebet készítettem a kötény hasára, amit a kék szalaggal szegtem el, és ugyanezt használtam nyakpántnak és megkötőnek is. Ezeknek a hosszát persze a viselőjéhez kell igazítani, ahogy a kötény méreteit is.
Elkészült, Anyu azonnal használatba vette. Előtte még gyorsan lefotóztam.
Kötény (5)
Egy másik, kicsit több munkát igénylő kötényem is készült, ami mindkét oldalon hordható.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr7514095197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kétoldalas kötény | 2016.03.19. 17:05:53

[…] Én ugyan nem használok kötényt, de Anyukám igen, még a nyáron kellett is varrni neki egy S.O.S. hiánypótló darabot, mikor elfelejtett hozni magával a nyaralásra. A mostani egy jobban kidolgozott, tartósabb és […]
süti beállítások módosítása