gomblyuk

gomblyuk

Bélelt nadrág 1. - Első zsebek

2016. január 17. - Ágivarr

Az első őszi napon, amikor +10 fok alá süllyedt a hajnali hőmérséklet, iskolába menet a fiam kékülő szájjal könyörgött, hogy másnap harisnyanadrágot, bélelt nadrágot ÉS overallt húzhasson. Ennek fele sem tréfa, gondoltam, mi lesz így télen, természetes szigetelőréteg híján... A mindennapos testnevelés miatt a harisnyanadrág elég macerás ruhadarab, az overall sem a legjobb iskolába egy 12 évesnek. Ezért tehát bélelt nadrágot kellett varrnom...

DSCN5111

Szerencsére az igazi hideg csak januárban érkezett meg, addigra el is készültem a nadrággal.

Bélelt kordnadrág.jpg

Külső rétegnek egy zöld kordbársonyt választottam a már meglévő készletekből, ezt eredetileg is nadrágra vettem a fiamnak. Még épp utolsó pillanatban (utolsó télen) került elő, mert nagyobb nadrág már nem telt volna ki belőle. Bélésanyagnak kockás flanelt választottam. 60 fokon beavattam mindkettőt.

[gallery ids="1054,1055" type="rectangular"]

Megint a finn OTTOBRE magazinból dolgoztam, ami tele van alapdarabok szabásmintáival. Nekem csak néhány gyerekruhás szám van meg tőlük, de abból mindent meg lehet varrni egy fiúnak az alsógatyától (ezt még nem próbáltam) a télikabátig, bébimérettől a 170 cm-es testmagasságig (addig még van 15 centink :) ).

01 Zipzár és első zseb

A számozott részeket kiszabtam a szabásminták alapján a kordból, kivéve az órazsebet (itt érmezseb, 7.) és a dísznek szánt szárnyakat (11.). A flanelből a nadrág szárait (1. és 3.) szabtam ki, plusz az övpántot (8.), belül ugyanis az is kockás lesz. (A nadrágbélés eleje a zsebrésznél nem ugyanolyan, mint a külső kord, mert a bélésen nincs zseb, kicsit lejjebb mutatom, lásd *.)

Érdekes, hogy a zipzárhasíték  alátétje a német Burdákban szinte mindig egybe van szabva a nadrág elejével, a finnek azonban jobban szeretik a sokkal bonyolultabb "fly-front zipper"-t, a jó sok részből összerakott zipzárrészt a nadrág elején. A fenti fotón a 9. és a 10. számú kiszabandó részek a zipzár bevarrásához szükséges hasítékalátétek.

Bélelet nadrág (3).JPG

Mivel ilyet korábban nem csináltam, jobbnak láttam egy videó alapján megvarrni az elsőt. Ha majd gyakorlottabb leszek és újra nadrágot készítek, akkor leírom zipzárvarrásos tapasztalataimat, de ez a mostani mondjuk hogy épp átment a vizsgán. :) Inkább a zsebeket mutatom be, abban nagyobb gyakorlatom van.

Első zsebek

A kis rajzon a 4. és az 5. a zseblapok kellenek hozzá. A test felőli (belső) zseblap látszik ki a zsebszél felett, ezért az ugyanolyan, mint a nadrág külső anyaga. A nadrág felőli (külső) zseblapot flanelből szabtam ki, mert az sokkal vékonyabb, könnyebb varrni és nem túl merev viseléskor a zsebnél a nadrág, és nem is látszik. Farmereknél is mindig valami ennél is sokkal vékonyabb anyagot használnak a zseb belsejében, ki is szokott lyukadni általában.

Félbehajtott anyagból, két rétegben kiszabom a zseb két részét, és a két-két belső és külső zseblapot összevarrom és tisztázom. A színe van belül!

Bélelet nadrág (4).jpg

A nadrág eleje zsebszélhez hozzágombostűzöm a belső zseblap egyenes szélénél fogva a kész zsebet:

Bélelet nadrág (5).JPG

Egyenes öltésekkel végigvarrom, befordítom a zsebet a nadrág alá, azt is végigvarrom (én díszítési céllal kétszer és kék cérnával):

[gallery ids="1140,1141" type="rectangular"]

Most jön a *, azaz a fenti képen látszik, hogyan kell a bélés kiszabásához kiegészíteni az eleje szabásmintát: pont azzal a belső zseblap-résszel, ami a nadrág külső rétege alól kilóg. A dereka és az oldala felől is végigvarrom, hogy ne mozduljon el a későbbi varrások során (jobb oldali kép piros gombostűs részei). A kész zseb kívül zöld, belül kockás :)

Bélelet nadrág (7).JPG

 

Ezután a farzsebekkel folytatom. Az összes zseb elkészülte után összevarrom a nadrág szárait, és jöhet a bélelés. Ha kész, felvarrom az övpántot is az övbújtatókkal, végül keresek egy szép gombot, majd gomblyukat készítek hozzá.

Bélelt nadrág 2. - Farzsebek

Bélelt nadrág 3. - Bélelés

Bélelt nadrág 4. - Övpánt


 

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr3114095221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélelt nadrág 2. – Farzsebek | 2016.01.24. 16:17:55

[…] a bélelt nadrág varrásleírását. A múlt héten az első zsebekkel foglalkoztam, most a farzsebek jönnek. A nadrág már kész, a fiam nagyon szereti, és nem fázik! :) Pedig […]

Bélelt nadrág 3. – bélelés | 2016.01.31. 17:42:50

[…] folytatom a nadrágot. Az első zsebek és a farzsebek után most belekerül a bélés, és ezután már csak egy lépés, hogy teljesen […]

Bélelt nadrág 4. – Övpánt, övbújtatók és kész! | 2016.02.07. 15:23:20

[…] nadrágot, úgyhogy épp ideje befejeznem a leírást. Az elmúlt hétvégéken elkészítettem az első és a hátsó zsebeket, és kibéleltem a […]
süti beállítások módosítása