gomblyuk

gomblyuk

Miért jó varrni?

2016. augusztus 02. - Ágivarr

A varrás jó dolog, erről nem nagyon kell győzködni azokat, akik hobbiból csinálják. Hogy nekem miért jó, én miért is szeretem, azt a balatoni nyaralás egyik nyugodt reggelén (értsd: a gyerekek még az igazak álmát alusszák, kellemes szellő enyhíti a már korán meleg reggelt, én pedig kortyolgatom a tejeskávémat, amit a férjem minden reggel elkészít nekem) foglaltam összesewing-machine-1369658_640.jpg

 

  • A varrás pihentet, megnyugtat, mint minden olyan tevékenység, amibe úgy bele tudsz merülni, hogy nem veszed észre az idő múlását. Épp ezért én a megfelelő napokon kijelölök magamnak 1-2-3 varrós órát, különben semmi másra nem jutna időm, annyira bele tudok feledkezni.
  • A lakberendező suliban a színek hatásáról tanultak itt is igazak: a kellemes, élénk vagy mintás anyagok (amiket ugye te választasz, tehát biztosan tetszenek neked) is jobb kedvre derítenek, ugyanígy a finom felületek. Én például, ha a munkahelyemen rossz napom van, ebédidőben kimegyek a körútra, betérek a kedvenc textilboltomba, végiglegeltetem a szemem a fantasztikus kínálaton, megtapogatom a számomra vonzó textileket (igen, már jól ismernek a boltban :) ), és az ingyenes közérzetjavító terápia után visszamegyek dolgozni. Tényleg működik! Ennél már csak az a jobb, amikor otthon tapogathatom, vághatom, varrhatom, amit megálmodtam.
  • Fejleszti a kézügyességet – ez nyilvánvaló, de a problémamegoldó-képességet és a komplex gondolkodást is. Még ha jól le is van írva minden lépés, amiket egy bonyolultabb ruhadarab elkészítése során követned kell, komolyan végig kell küzdened magad az egész folyamaton, fejben összeállítani, kombinálni, dönteni és megvalósítani, és mindezt újra és újra, minden alkalommal. A gyakorlottság persze egyre nő, de logikus és következetes gondolkodás nélkül a varrást sem lehetne sikeresen művelni.
  • Pénzt és időt takaríthatsz meg vele, pl. nem kell egy kisebb (vagy akár nagyobb) átalakítás miatt varrónőhöz szaladnod. Hétköznapi ruhákhoz olcsón is találhatsz anyagokat, a kisgyermekruhákon pedig igazán sokat meg tudsz takarítani, mivel azoknak csekély az anyagszükségletük. Mégsem mondhatnám, hogy aki varr, az biztosan csóró, nem tud „rendes” ruhát venni magának. Lehet, hogy nem is akar, és ki mondja meg, hogy mi a rendes ruha? Ma már „rendesebb” ruhát varrok, mint a legtöbb Magyarországon jelen lévő ruházati lánc kínálatának bármely túlárazott darabja, és igen, nagyon zavar a fast fashion jelenség is, főleg az, mi mögötte van.  Aki varr, egész másképp tekint egy ruhadarabra, ismeri az értékét, idővel az anyagét is, nem csak a belefektetett munkáét. A textilárak határa pedig akár a csillagos ég is lehet, és összevetve az anyagszükségletet és a te ráfordított idődet, esetenként az extra odaadásodat, gondosságodat, az igazítgatást, az általad készített ruha értéke messze felülmúlhatja bármely ruhagyári társáét (ezért is drága a méretes szabóság). Ilyen drága anyagokból varrni azért nem mindennapos dolog. Ha mégis, az bizonyára különös alkalomra készül, és plusz jóérzést okoz – hacsak el nem rontod. :)
  • A pihentető és nyugtató varrás során szerencsés esetben alkottál is valamit, amire igazán büszke lehetsz! Ha ajándékba készíted, valószínűleg sokkal nagyobb sikert aratsz vele, mintha vetted volna (persze ajándékozottja válogatja, de eddig én csak örömet tapasztaltam a varrományaim kapcsán).
  • Varrni igazán könnyű! Megtanulhatod magad, ahogy én is – sőt, ma már kismillió videó és blog (mint amilyen az enyém is szeretne lenni) segít ebben – vagy kérheted egy gyakorlott ismerős segítségét, sőt, varrótanfolyamra is elmehetsz, ha kevésbé bízol magadban vagy komolyan gondolod a hobbivarrónőséget. A lényeg a biztos alapok és a gyakorlás. Ha úgy érzed, hogy híján vagy mindenféle kézügyességnek, akkor is segít az említett két dolog, legfeljebb nem fogsz bélelt kiskosztümöt varrni, no és? A konyharuha – hogy egy nagyon egyszerűt említsek – és a kosztüm közt azért megszámlálhatatlan sok fokozat van.
  • Összeállíthatod a saját ruhatáradat, vagy legalább egy részét. Amikor gyerek voltam, nem volt nagy kínálat, főleg nem vidéken. Annyira nem, hogy volt olyan Karácsony, amire a különféle rokonoktól összesen öt piros pulóvert kaptam. Valamennyire különböztek, de mind piros volt és gépi kötésű, és nagy valószínűséggel a Habselyem Kötöttárugyárban készültek. Akkor ez persze annyira nem zavart. A nyolcvanas évek közepétől beköszöntött a butikkorszak, már lehetett változatos és divatos holmikat kapni, de többnyire trehányul megvarrva, vacak alapanyagokból, amiket gyakran házilag festettek, a vevő meg bosszankodhatott, amikor otthon mosni akarta. Nekem csak kevés, de valóban rossz tapasztalatom volt a butikos ruhákkal, mert akkor már javában varrtam a családtagjaimnak is.
  • A saját magad által varrt ruhák – jó esetben – pont jók rád. A hagyományos magazinos megoldásokon túl ma már számtalan ingyenes vagy olcsón megvásárolható, letölthető szabásmintát találsz a neten, ezeken alakíthatsz, de megtanulhatsz szabásmintát szerkeszteni is akár, az meg szimplán matek: számolás, centiméter, vonalzó, sok gyakorlás.
  • Szóval, a saját gardróbodban lévő ruhákra igaz lesz, hogy méretben passzolnak, jól állnak neked (ha bizonytalan vagy, szintén sok-sok tanácsadó-oldalon találsz segítséget), illenek egymáshoz és legfőképpen tetszenek neked, ezért jól is érzed magad bennük. Kifejezik az egyéniségedet, ha ez a célod, de bele is simulhatsz általuk egy olyan közösségbe, ahová tartozol vagy tartozni szeretnél.
  • A varrás ma újra divat, sőt, közösségi tevékenység. Te, aki a varrás iránt érdeklődsz, és most olvasol, pontosan érted ezt! Megmutatjuk egymásnak, amit varrtunk, tanácsot, segítséget kérünk egymástól és adunk egymásnak, ismerjük a legjobb lelőhelyeket és szakikat stb. Tanítgatjuk a gyerekeinket is, akik érdeklődnek, ki a divat, ki a gépek iránt, az én lányom is eltanulta tőlem, amit alapszinten szükséges. Erre ráerősítettünk egy kezdő varrótanfolyammal is, ahol szoknyát, nadrágot és blúzt is varrt. A kisfiam is tud már egyenesen varrni. Nincs ebben semmi meglepő, Pókember is magának varrta a jelmezét. :)

57e6e06b631ddfaca5a185004c20a8e3

Persze, mint bármi egyébnek, a varrásnak is vannak macerás velejárói. Melyek ezek? Röviden:

  • Hely kell hozzá, rengeteg.
  • Kupi lesz.
  • Időigényes.
  • Áteshetsz a ló túloldalára, és akkor nagyon költséges hobbi is válhat belőle.
  • A teljesség kedvéért: balesetveszélyes is. Mint minden.

 

Te miért szeresz varrni? Milyen kedves emléked van a varrással kapcsolatban? Örülök, ha megosztod velem! A kommentelők közt 2016. szeptember 1-én kisorsolok valakit, és gyermeke részére - az általa választott méretben (bébi-152 cm) - elkészítem egy kívánság-ruhadarab szabásmintáját. Várom a kommenteket szeretettel és izgalommal! :)

Enjoy reading about why sewing is a great activity.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr10014095279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hogyan tanultam meg varrni? | 2016.08.02. 20:53:39

[…] és nekem, felnőtt nőnek ma már nélkülözhetetlen. De hogy miért is jó még, azt itt foglalom […]
süti beállítások módosítása