gomblyuk

gomblyuk

Díszpárnahuzat

2016. november 26. - Ágivarr

Az úgy kezdődött, hogy néhány éve vettünk négy nagy díszpárnát az IKEA áruházban. Aztán kiderült, hogy folyamatosan jön belőlük a toll, mert vékony és nem elég sűrű szövésű rajtuk a huzat. Ezért sem nem szerettük, sem nem használtuk őket. Aztán a nyáron felfedeztem, hogy Anyuéknál nagyon régiek, laposak és ráadásul kicsik a kanapén a díszpárnák. Egyből megvolt a helye a mi díszpárnáinknak, csak új huzat kellett rájuk. (Az fel sem merült, hogy otthon legyen rajtuk új huzat, addigra már kiszerettem belőlük.) Az őszi szünetben fejeztem be őket.

Kész párna (4)a.jpg

 

Az IKEA honlapján kinéztem egy farönk-mintás erős vásznat, de személyes megnézés után már nem tetszett, kissé zöldes árnyalata volt. Ez a szintén erős, vidékies mintás vászon viszont nagyon megtetszett:

00 Alapanyag 1.JPG

Előre kiszámoltam, mennyi kell belőle. 55 cm * 55 cm a párnák mérte, négy párna van, a huzat elejét és hátát tudom egyben szabni. Bőséges ráhagyást hagyva így érdemes felfektetni a szabásmintát a 140 cm széles anyagra:

01 Szabás.jpg

2,5 m anyag elegendő akkor is, ha összemegy mosáskor (összement, persze). Szabásmintát nem készítettem, hanem beavatás (mosás 40 fokon, vasalás) kiterítettem a nappaliban az anyagot a földre, színével befelé hajtva, és tollal, hosszú vonalzóval felrajzoltam rá a négyzeteket.

Ugyanezt megtettem egy régi, sűrű szövésű, khakiszínű batisztanyaggal is, ebből lesz a huzat bélése, hogy a huzatnak jobb tartása legyen és még kevésbé jöjjön ki belőle a toll.

Kell hozzá még négy db 55 cm hosszú műanyag zipzár, cérna, meg persze a varrógép.

Varrás (1).JPG

A bélelt huzatot a következő lépésekben varrtam meg:

  • A zipzárat színével felfelé a bélésanyag keskenyebb szélére gombostűzöm. (A mintás anyagot nem, az csak az alátét a fotón.) Végigvarrom egyenes öltésekkel.

Varrás (3).JPG

  • Félbehajtom a bélésanyagot, és a másik rövid oldalra is gombostűzöm, végigvarrom úgy, hogy a vágott anyagszél látszódjon.

Varrás (5).JPG

  • Miután mindkét szélén végigvarrtam:

varras-6

  • Behajtok és végigvasalok a mintás anyag rövidebb szélein 2-2 cm-t.

Varrás (7).JPG

  • A mintás anyag behajtott szélét hozzágombostűzöm a béléshez varrt zipzár másik oldalához úgy, hogy a bélést is hozzáfogom. Ekkor sem kívül, sem belül nem látszik a vágott szél, és a zipzár is alig.

Varrás (9).JPG

Varrás (8).JPG

  • A színéről végigvarrom olyan szélesen, ahogy a talp engedi.

Varrás (11).JPG

  • Ugyanígy gombostűzöm, varrom a másik bevasalt szélét is.


varras-12

  • Behúzva a zipzárat, az szinte nem is látszik.

varras-13

  • Most belülre fordítom a huzat színét úgy, hogy a huzat rétegei megfeleződnek, a felezővonal a négyzet egyik éle, a zipzár a szemközti másik éle lesz. A maradék két, nyitott oldalon mind a négy réteget összefogva (2 mintás, 2 bélés) végigvarrom, visszavágom 1,5 cm-re, széles cikcakkal tisztázom.
  • Kifordítom, a csücsköket eligazgatom.

Varrás (15).JPG

  • Belehúzom a párnákat, behúzom a zipzárakat.

Beszuszokoltam őket egy XXL-es Mülleres szatyorba, levittük az autóba (kültéri tároló), és a következő utazás alkalmával elvittük őket a szüleimnek. Már az út során rendeltetésszerűen használták a gyerekek: kettőjük közt voltak a párnák a szatyorban, tudtak aludni rajtuk. Az utazás napsütéses őszi napra esett, így az udvarban szép képeket is tudtam csinálni a párnákról.

Kész párna (5).JPG

 This post is about how to sew a double layered, zippered cushion cover.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr814095289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tűpárnakocka varrótűtartóval | 2017.01.26. 07:37:26

[…] ezt a helyesírásellenőrző ki akarta javítani juhtejre, nem értem, miért…), négy nagy díszpárnahuzatot Anyuéknak, téli pizsamákat a gyerekeknek, és kiszabtam egy téli ruhát magamnak. […]
süti beállítások módosítása