gomblyuk

gomblyuk

Decemberi tennivalók Karácsony előtt

2017. december 05. - Ágivarr

Itt az első teljes decemberi hét! Akinek ünnep a Karácsony, vagy ünnep a december, az év vége, a tél, annak akad dolga bőven, és ha sikerül is ezt az időszakot stresszmentesen végigcsinálni, a végén a fáradtság sehogy sem úszható meg. Az ünnepek előtti időszak - bárki bármit is mond vagy ígér - sosem lesz könnyű annak, aki csinálja. Szerintem még annak is fárasztó, aki csak nézi, ahogy mások csinálják. Összeírtam, nálunk hogy zajlana ideális esetben a december - igen, volt már ilyen, de ritkán! Nem lesz kevesebb a tennivaló ettől a listától, de én úgy vallom, hogy tervezés nélkül nem megy, és ha bármi közbejön és muszáj változtatni, akkor legalább van min, és nem a káoszon kavarok kínok közt (de szép alliteráció...) még egy jó nagyot. Csemegézzetek belőle! 

sdr

Ez az idei téli ajtódíszünk, készült november utolsó napjaiban. Nagyon minimál, de a szomszédnak tetszik. :) (A mi szomszédunknak VAN véleménye, amit nem szabad ám figyelmen kívül hagyni.) :)

Jó, ha sikerül december első két hetében:

  • Megbeszélni, hogy milyen legyen a fa. Van egy kis műfenyőnk, néha bevetjük, de gyakran veszünk fát. Hogy milyen fa legyen, arról olvastam egy jó kis összefoglalót, vagyis összehasonlítást itt és itt (az árak már nem aktuálisak, de a többi igen).
  • Megkeresni a karácsonyfatalpat. Mert ha nincs meg, most még kényelmesen lehet venni, és talán kapni is. Nekünk nincs talpunk, ezért évről évre különféle kreatív módon próbáltuk megoldani, hogy a fa egyenesen álljon. A legötletesebb a sámlilyukon belógó fenyőtörzs volt borospalack-tőkesúllyal. Kicsi fenyő volt, persze.
  • Előszedni és átvizsgálni a díszeket, pótolni, vagy új szettet venni. Mi ritkán veszünk új díszeket, nálunk ugyanazok a cuki kisméretű rozsdabarna gombócok vannak vagy tíz éve, és fából faragott és festett kis figurák.
  • Díszeket készíteni a gyerekekkel, mindenféléből. Még néhány év, és újra próbálkozhatunk. :)
  • Karácsonyfaizzókat kipróbálni, ha nem működik, vagy egyáltalán nem is találjuk, vehetünk, mindenhol árulják (azért ne vegyünk bárhol).
  • Csillagszórókat megtalálni tavalyról, kipróbálni (volt már, hogy nem gyulladt meg, vagyis meggyulladt, de nem szikrázott), újat venni.
  • Gyufát beszerezni (vagy öngyújtót).
  • Ajándékok után szaladgálni, online rendelni, de csak onnan, ahol garantálják, hogy még meg is érkezik időben. Ha nem ajándékozós ünnep a Karácsony, akkor ezt a pontot ki is lehet pipálni. A vásárláshoz - mint mindig - jól jön egy lista, hogy kinek mit szánunk. Ehhez én egész évben szoktam ötleteket gyűjteni. Elejtett szavakból ki lehet találni, minek örülne az, akit szeretünk. Olykor a gondolatokban is tudok olvasni. :) Jó ajándék az, aminek az örül, aki kapja. Mégis sokan olyasmit adnak, ami nekik tetszik, vagy ők örülnének neki. Vagy közömbös ajándékot. Kedvencem a tusfürdő. Igen, még mindig van, aki azt ad ajándékba. Mikor én sokkal jobban örülnék egy doboz mosószernek!!! :) Akárhogy is, az ajándék mindig elárulja, hogy mennyi időt, gondolatot szántak ránk a megvásárlásával, úgyhogy ezt ne halogassuk, hagyjunk rá időt! Ha ajándékot szeretnénk készíteni, ideje nekiállni! Én csinálni és kapni is nagyon szeretek kézzel készített ajándékot, akár felnőtt, akár gyerek, aki kapja, adja.
  • Külföldre szánt képeslapokat megírni és feladni (első héten!).
  • Postán küldendő ajándékokat feladni. Nagyon szép meglátogatni mindenkit, de nem mindig sikerül. Egy kedves ismerősöm, a gyerekek kiskori, világjáró bébiszittere még Pakisztánból és Japánból is küldött ajándékot (gyakran nem csak Karácsonyra), és ez mindig óriási meglepetés volt.

postage-1768673_1920

  • Nagytakarítani, ha olthatatlan vágyat érzünk. Felmerül a kérdés, hogy a vendégek előtt vagy után van-e nagyobb értelme... Tréfát félretéve, ha nincs nagy kupi és kosz, azaz viszonylag rendszeresen takarítunk vagy zónázunk (ahogy én is) akkor azért a takarítás sem lesz egy rémálom. Nekünk most, költözés után fél évvel még az lenne, ezért inkább nem is hívunk meg senkit. :) Egyébként is mi utaznánk...
  • Ablakot tisztítani. De jó lenne! Ablakot mosni egyébként bármikor lehet, épp ezért nincs kitűzött napja. Ha volna neki, nem maradna el. :)
  • A kamrát, kamraszekrényt átnézni, leltározni: minden van-e itthon, ami általában kell, ami nincs, azt beszerezni (tartós élelmiszerek).
  • Ha már tudjuk, mit főzünk az ünnepek alatt, akkor a bevásárlólistát is elkészíthetjük.
  • Csomagolóanyagot venni, készíteni. Celluxot nem elfelejteni.
  • Meglévő ajándékokat folyamatában csomagolni. Bizonyos rokonszám felett muszáj ráírni, kinek lesz! És lehetőleg egy helyre kell rejteni őket, mert ha ide-oda dugdossuk az ajándékokat, nem fogjuk megtalálni, és később nekünk lesz meglepetés...

gift-553124_1920

  • Mézeskalácsot vagy az egyéb hosszan eltartható sütiket megsütni.
  • Belföldi képeslapokat feladni (második héten).
  • Csinos vagy ünneplő ruhákat ellenőrizni, tisztíttatni, kiegészíteni. A gyerekeknek iskolába, óvodába biztosan kell, de ha vendégségbe, színházba megyünk (vagy csak úgy), akkor nekünk is.

Az adventi koszorút és kalendáriumot kihagytam, mert azok már biztosan elkészültek azokban a családokban, ahol ezeket fontosnak tartják.

Ha ügyes vagyok és szerencsém is van, akkor az ünnepek előtti napokban már kevesebb dolgom lesz, és azokat is nyugodt tempóban intézhetem.

.

To-do list for the first two weeks of December.

Köszönöm, ha megosztod azokkal, akiket érdekelhet! Az újabb bejegyzésekről értesítést kapsz, ha feliratkozol! Jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2614095337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Decemberi tennivalók Karácsony előtt 2. | 2017.12.14. 22:37:12

[…] első két hét listájából nagyjából mindent sikerült kipipálni, csak néhány olyan ajándék beszerzése van vissza, […]
süti beállítások módosítása