gomblyuk

gomblyuk

Nyári takaró darázsszövetből

2019. június 22. - Ágivarr

A darázsszövet vagy waffle 100% pamut összetételű, szövésének köszönhetően nagyon jó nedvszívó képességű kelme. Kiváló alapanyag különféle lakástextíliákhoz, varrható belőle törölköző, konyharuha, papírtörlő-helyettesítő, sminklemosó, akár fürdőköpeny, fürdőponcsó gyerekeknek... Én két takaróra valót vettem a K-elmétől világosszürke színben, és szegélynek szürke-sárga apró növénymintás pamutvásznat választottam az Eurotextiltől.

03_binding_4.jpg

A darázsszövetnek van egy kevésbé jó tulajdonsága is: többet kell belőle vásárolni, mert nagyon összemegy beavatáskor (az én anyagom 2 méteren 25 cm-t ment össze). Mosás előtt a szövet lényegesen simább, laposabb, kevésbé térbeli, mint beavatás után, így könnyebb bánni vele varrás közben. A későbbi zsugorodás miatt érdemes megfontolni mégis az előzetes mosást, mert a szegélynek használt pamutvászon kevésbé zsugorodik, és hullámos lehet a végeredmény.

A ferdepánt készítéséről már itt írtam korábban. Most "egyenes pántot" készítettem a mintás anyagból, mert sehol nincs íves sarok, amik beszegéséhez a ferdepánt formálhatóságára lenne szükség.

A közepes méretű ferdepánt-készítőmhöz 5 cm széles csíkokat kellett vágni a pamutvászonból.

Egy kis útmutató a szükséges szegőanyag kiszámolásához:

  • A takaróm mérete 200 cm x 150 cm.
  • A kerülete 2 x 200 + 2 x 150 = 700 cm. Tehát 7 m pánt (és még néhány cm a végei eldolgozásához) kell egy takaróhoz.
  • 150 cm széles pamutvászonnal számolok, 700 : 150 = 4,66666. Ennyiszer, felfelé kerekítve 5-ször kell megvenni a pánt szélességét.
  • Nálam ez 5 cm, 5 x 5 = 25, ennyi anyagra van szükségem.
  • Mivel általában 10 cm többszörösét vágják le a méteráruboltban, ezt 30 cm-re kell kerekíteni. Ha esetleg nem egyenesen, vagy a szálirányra nem merőlegesen vágja le az eladó az anyagot, akkor pláne jól jön ez a plusz néhány cm.

A 30 cm mintás pamutvászon 600 Ft volt. Ebből biztosan nem jön ki 7 m készen vásárolt ferdepánt...

01_bias_binder_making_1_a.jpg

Felvágás után itt a több mint 14 m szegőm (2 takaróra):

01_bias_binder_making_2_a.jpg

A végeit összevarrom, de a ráhagyásokat a pánt bevasalásával egy lépésben vasalom szét.

01_bias_binder_making_3_a.jpg

Ahogy haladok, azonnal egy kartondarabra tekerem a kész szegőt.

01_bias_binder_making_4_a.jpg

Kész, így el is lehet tenni, ha nem használnám fel azonnal.

01_bias_binder_making_5.jpg

A darázsszövet vágott oldalait kiegyenesítem, a szövött széléről levágom a nem mintás részt.

02_fabric_straight_cutting.jpg

Most egy jó egyórás gombostűzés következik a kanapén ülve, ezalatt megnézek egy jó filmet. :) Gombostűzés nélkül is fel lehet varrni a szegőt, de a takarónak akkora súlya és mérete van, hogy gombostűzve könnyebb vele dolgozni és szép eredményt elérni.

A szegőt félbehajtom, és a két fél közé, "ütközésig tolva" rögzítem a darázsszövetet a gombostűkkel. A sarkoknál a legegyszerűbb megoldást mutatom. Egy gombostűvel megfelezem a sarkot (90 fokos szögnél ez 45 fok).

03_binding_1_a.jpg

Derékszögben behajtom a pántot, a sarok alatti rész így már a helyére kerül, a gombostű bekorlátozza, hogy merre hajthatom, nem fog begyűrődni stb.

03_binding_2_a.jpg

A szegő másik felét a színén az anyagra hajtom, és több helyen rögzítem gombostűvel. Alul-felül ugyanúgy kell, hogy kinézzen a sarok.

03_binding_3_a.jpg

Cikcakkal varrom. Azért, mert a darázsszövet lazább szövésű, könnyen feslik, a cikcakk pedig lényegében két sorban, egymástól 3 mm távolságban rögzíti a hozzá a szegőt, tartósabb lesz a szegély.

03_binding_4_a.jpg

Meglepően kellemes takaró a nagy melegben és kissé hűvösebb éjszakákon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8514906546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása