Nem terveztem, hogy ételekről is írok, de ez az egyszerű főzelék olyan meglepő elégedettséggel töltött el, hogy muszáj megemlékeznem róla. (A varrógépnek úgysem jutottam még a közelébe sem.)
Az utóbbi időben valahogy minden tavasszal "adódott" némi medvehagyma, vagy rokontól, vagy ismerőstől. Legtöbbször fűszervajat csináltam belőle (hagyma+vaj+só) és befagyasztottam, jó sokat, aztán persze nem fogyott el teljesen soha. Ezért gyakran sütöttem vajas pogácsát ezzel a fűszervajjal, ami meglepően kapós volt. Egyszer próbálkoztam pestóval (túl sok lett, ráuntunk), most pedig megpróbálkoztam a főzelékkel.
Elolvastam néhány receptet, végül megfőztem a saját főzelékemet. Elöljáróban annyit, hogy bármekkora mennyiségből is csak egész kevés főzelék lesz - sebaj, rajtam kívül úgysem eszi meg senki a családból :) Pedig finom, csak hát ugye FŐZELÉK.
Egy kisebb szatyor medvehagymát megmostam, nagyjából felaprítottam, egy evőkanálnyi vajon megfonnyasztottam. Szórtam rá egy kis étkezési keményítőt, só-fokhagyma-szerecsendió, majd kevés tejjel átforraltam. Semmi édeset nem tettem bele, a spenótot sem szeretem édesen.
Ennyi. Mire kihűlhetett volna, el is fogyott :) Engem kicsit a spenótra emlékeztet, de azért nem téveszteném össze.
Egy másik medvehagymás finomságomról itt olvashatsz.