gomblyuk

gomblyuk

Szabásmintaívek tárolása

2016. március 06. - Ágivarr

Ezen a rövidke hétvégén nem varrok semmit, viszont ideje rendet raknom a varrós szekrényemben, mert már kidől belőle minden, amit az elmúlt hónapokban idő hiányában csak úgy beszuszakoltam. A szekrényt jelen állapotában biztonsági okokból kinyitni tilos, aki megteszi, halál fia. :)

DSCN5251

A szekrény a nappali-étkező konyha egyterű helyiségben van, ezért pont olyan, mint a konyhaszekrény. Itt lehet csak helye, és az alsószekrénynek használatos,  60 cm mély elemek szóba sem jöhetnek, mivel a szekrény így belelógna a közlekedési útvonalba. Ezért azt találtam ki, hogy a 37 cm mélységű, felsőszekrénynek szánt darabokból hármat egymásra raktam, összefogattam, ugyanolyan acél lábakat tettem alá, mint amik a konyhaszekrényt tartják. Ugyanolyan fa fogantyúkat is kapott. Az összesen hat polcon alulról felfelé haladva a következőket tárolom:

  • a három varrógépemet, ebből egy régi Gritzner háztartási, egy új Singer, és egy - mondjuk fiatal - AEG overlock
  • ezek kábeleit és talpait és használati útmutatóit
  • a katalogizált anyagmintáimat
  • egy nagyobb dobozban a gumikat és mindent, ami rugalmas, egy másikban a szalagokat, nem rugalmas csipkéket
  • a szabóalátétemet, a körkést és az összes ollót
  • belül elválasztós dobozokban a varráshoz szükséges mindenféle kisebb dolgot: tűket, gombokat, tartalék cérnákat, patentokat, krétákat, minden apró ördögöt
  • egy fából készült cérnatartón a használatos cérnáimat
  • a szabással és varrással kapcsolatos szakkönyveimet
  • az összes szabásmintaívet
  • az éppen tervben lévő, kiszabott vagy még vágatlan varrnivalókat

Mindebből a szabásmintaívek másfél polcnyi helyet foglalnak, ami az összesnek ugye a negyede. Mégis, hogyan fér el több mint 20 év Burdája és sok egyéb varrós-hímzős magazin ilyen kevés helyen? Még a hetvenes évekből is van néhány Burdám, amiket a kilencvenes években a szüleim házát építő kőműves feleségétől kaptam. :)

Sokáig gyűjtögettem a színes magazinokat, szerettem nézegetni, ötleteket meríteni belőlük. Ha valamit varrni akartam, órákig képes voltam lapozgatni őket, mire megtaláltam az "igazit". Na ez volt akkor, amikor még nem voltak gyerekeim, és kevesebb is volt a nézegetnivaló. Egy-két költözés, a drasztikusan lecsökkent szabadidő mennyisége és a növekvő magazin-készletek döntésre kényszerítettek. Kidobtam a magazinok színes részét. Amit megtartottam, az a fekete-fehér varrásleírás és a szabásmintaívek, illetve nagyon kevés Burda Spezial (varrás csecsemőknek, játékbabáknak, várandósoknak, férfiaknak, keresztszemes, Karácsony, Húsvét - ezeket a nyolcvanas években még lehetett itthon is kapni!). Plusz azt az egy Burdát tartottam meg emlékbe, amelyikben szerepeltem. :)

DSCN5252.JPG

Ezzel rengeteg helyet szabadítottam fel, minden magazin 2/3-át kivittem a szelektív kukához és letettem mellé, hátha valakinek így kibelezve is megtetszik. Az inspirálódás problémája idővel megoldódott: egy orosz honlapon megtaláltam az összes (!) Burda összes színes divatfotóját a magazinban szereplő sorszámukkal, ezeket letöltöttem. Keresni mégsem ezek közt szoktam, hiszen egy színes fotó a modellel együtt nagyon behatárolhatja a képzeletet, én pedig gyakran előbb veszem meg az anyagot és találom ki, hogy mit szeretnék belőle, és csak azután kezdem keresni a fazont.

Ezért a varrásleírás-füzetke elején szereplő indexoldalakat - lényegében a tartalomjegyzéket - nézegettem egy ideig, ahol fekete-fehér rajzzal az összes ruha egy lapon szerepelt. Ez ugye már töredék időt vett igénybe a korábbi lapozgatós megoldáshoz képest, de még mindig végig kellett néznem a nadrágokat és a blúzokat is, hiába mondjuk szoknyát akartam pont varrni.

DSCN5258.JPG

A "rend" tökéletesítésének utolsó lépéseként ezért (apránként, több év alatt) beszkenneltem ezeket a fekete-fehér indexoldalakat, és a legegyszerűbb grafikus programmal feldaraboltam a képeket. Külön fájlként mentettem őket az évjárat, szezon vagy hónap és modellszám vagy kategória feltüntetésével (az Ottobre keverve, de a Burda ruhafajtánként csoportosítva mutatja a rajzokat: szoknyák, ruhák stb.). A plus size méretűeket P-vel jelöltem, a gyerekruhák fájlnevét pedig a mérettel kezdtem, megkönnyítendő a későbbi keresést. A fájlokat külön mappába tettem, első körben férfi, női, gyermek, majd ezen belül almappákba. Itt épp az Ottobre-mappám látható.

könyvtár

Mindezt kizárólag saját felhasználásra. Így igazán könnyű és gyors keresgélni!

fájlok

Ha megvan, amit szeretnék, csak kiveszem az időrendi sorrendbe rendezett füzetkék közül a szükségeset, és már másolhatom is ki a szabásmintát, olvashatom a leírást. Amióta megtanultam szabni, kevesebbet használom a Burdát, már nem is járatom, de a régieket nagy becsben tartom. Ha egy új fazont szabok, akkor is előveszem a régi modelleket, hogy megnézzem, hogyan is kellene kinézni az én szabásmintámnak. A remek gyerekruhái miatt az elmúlt években a finn Ottobre magazin volt a nagy kedvencem, azokat nem szelektáltam ki. Igaz, évente csak négyszer jelenik meg a Kids és kétszer a női, így lassabban is gyűlik, mint a havi megjelenésű Burda. Mivel a gyerekek megnőttek, a Kids-et (sajnos) már nincs is nagyon értelme gyűjteni, de a női kell a boldogságomhoz. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9514095235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipkerózsika köntöse | 2016.03.26. 09:44:29

[…] darab. Megkerestem a rongyrendezőmben, a megfelelő dobozból elővettem, kimostam, kivasaltam. A szabásminta-katalógusomból kinéztem a Burda 2015/12 számában egy 36-38-as méretű köntöst, kimásoltam a szabásmintát, […]

Ottobre | 2016.04.01. 21:49:24

[…] lehet képzelni. Korábban már írtam róla, hogy saját felhasználásra az Ottobre modelleket is katalogizáltam, ezért most egy gyors belepillantással azonnal meg tudom mondani, hogy a meglévő kilenc szám […]

Ujjatlan rugdalózó hűvösebb napokra | 2017.09.12. 08:14:39

[…] az összes (katalogizált) Burda és Ottobre szabásmintámat, és – hihetetlen – sehol nem találtam ilyen nadrágot. Ezért a neten kezdtem […]

Orsi Kassa 2017.12.03. 09:19:54

Kedves Ági! Gratulálok a bloghoz! Nagyon jó ötletet adtál a Burdák tárolására, szabásminták rendszerezésére. Meg tudnád írni, hogy melyik az az orosz oldal, ahol fent vannak a Burda divatfotók? Hátha még él az oldal. Előre is köszönöm. üdv Orsi

gomblyuk 2017.12.03. 17:12:03

Kedves Orsi! Köszönöm szépen! :) A réginél egy sokkal jobb oldalon találtam meg újra a fotókat, a https://burdastyle.ru/zhurnaly/burda-2013-7/ épp egy adott számra mutat, alul vannak a fotók. Innen már tudsz navigálni. Ez talán nem egy pár év múlva eltűnő oldal, mint az, amit én eredetileg találtam. Az ugyanis már nincs meg. A német honlappal nem próbálkoztam, de fel sem jött a keresőben (egy adott képre kerestem), ettől függetlenül lehet, hogy ott is találhatók képek. Üdv: Ági

Orsi Kassa 2017.12.03. 21:46:35

Köszönöm szépen hogy megkerested nekem.Valamiért 1987 és 2004 között egy szünet van, abból az időből nincs fent újság. Reménykedem hátha később feltöltik. Megnéztem a német oldalt is, de nem találtam semmi ilyesmit, mint az oroszon.

gomblyuk 2017.12.03. 22:05:52

Elképzelhető, hogy azokban az években nem volt az oroszoknál Burda. Magyarországon sem adták ki magyarul pár évig, nem működtek együtt a kiadók.
süti beállítások módosítása