gomblyuk

gomblyuk

Fodros farmerruha mint pótcselekvés

2016. május 29. - Ágivarr

Nem volt ilyen velem még, hogy lényegében leblokkolok egy ruha megvarrása előtt, halogatom, és minden másba belekezdek helyette. Ballagási ruhát kellene varrnom, megvan a gyönyörű és meglehetősen drága anyag, a megszerkesztett szabásminta, én meg nem merek a közelébe se menni. Inkább  valami egészen mást csinálok, úgymond gyúrok a nagy feladatra. Pehelysúlyú varrományomnak megint lányom fog örülni, a távollétében is el tudtam készíteni ezt a nyári romantikus ruhácskát. (A képen még nincs felvarrva az alja, azzal azért megvárom.)

DSCN5820

A vékony, farmerre hasonlító pamutvászon anyagot az Eurotextilnél vettem. Kellemes hűvös anyag, kicsit csúszkált varrás közben, sűrűn kellett gombostűzni.

Az egész ruha két azonos téglalapból áll (eleje és hátulja), a hónaljnál kikanyarítva. 85-ös mellbőségre 52 cm széles téglalapokat vágtam, hogy legyen bősége is, a hossza egyénileg alakítható, az én lányom 160 cm magas, kb. 1 m magas a téglalapom, felhajtáskor alakul, kb. térdig fog érni.

A hónaljhoz mindkét rész két felső csücskét kikanyarítottam: 5 cm szélesen és 9 cm mélyen. A téglalapon körben 2 cm varrásráhagyást hagytam, a hónaljkanyarulatban semmit, mert ferdepánttal szegtem (erről itt és itt is olvashatsz).

Kell még a fodor: ezt teljes anyagszélességben (nálam 145 cm) vágtam ki, 15 cm magassággal (+2 cm a gumiház visszahajtásához fent, +1 cm felhajtás lent).

Varrás:

  • az elejét és a hátát oldalt körbecikcakkoztam
  • az oldalakat összevarrtam, a ráhagyásokat szétvasaltam
  • ferdepánttal elszegtem a hónaljakat:

DSCN5796

Közelebbről:

DSCN5801

  • a fodor két végét összevarrtam a szövött szélnél, szétvasaltam, az alsó szélét elszegtem, 7 mm szélesen felhajtottam
  • a fodor varrását a háta közepéhez illesztettem, a varrással szemközti közepét az eleje közepéhez, és keskenyen rátűztem:

DSCN5809

DSCN5813

  • rávarrtam, körbeszegtem a fodorral összefogva
  • 2 cm szélesen visszahajtottam, 1,5 cm szélesen levarrtam gumiházat kialakítva, és 2 cm-es lyukat hagyva a gumi behúzásához
  • 90 cm hosszú, 1 cm széles gumit húztam bele, összevarrtam, a lyukat bezártam
  • 6 cm-es anyagcsíkból kifordított övet készítettem
  • ráadtam a próbababára és lefotóztam :)

Ha nagyobb körméretekre szeretnél ehhez hasonlót varrni, a saját mell- és csípőbőségedet vedd figyelembe + kényelmi bőségnek legalább 15 cm-t adj hozzá. Minden méretugrásnál (ez 36-os, tehát innen számítva 38, 40, 42...) a hónaljkivágás magasságához adj hozzá 1,5-1,5 cm-t. Minél nagyobb a mellbőség, annál nagyobb hónaljkivágás kell, és a gumi hossza is kb. 5-5 cm-vel hosszabb kell, hogy legyen, de azt magadon úgyis látni fogod.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr3414095265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Térdnadrág kockásban | 2016.07.18. 18:47:01

[…] két mély zseb, szegélye a lányomnak varrta fodros farmerruha maradékából készült, hátul szintén két nagy zseb. Az elején álslicc van, olyan mintha, […]
süti beállítások módosítása