gomblyuk

gomblyuk

Szabott ruha ballagásra

2016. július 02. - Ágivarr

Hónapok óta tervezem, hetek óta varrom és beszélek róla, most végre meg is mutatom a lányom ballagási ruháját.

Blogba 1

Csak annyit beszéltek meg az osztálytársak egymást közt, hogy fekete-fehérben fognak ballagni, és nem a hagyományos blúz-szoknya összeállításban. Itthon persze egyből nekiállt dolgozni az agyam, a lányomat is kértem, hogy rajzolgasson, tervezgessen, gyűjtöttünk képeket a Pinterestről, végül körvonalazódott a végső elképzelés: ujjatlan (mert ugye nyár), ruha (hogy ne blúz-szoknya hatású legyen), és nem felül fehér és alul fekete, hanem felül fekete és alul fehér, vagy éppen fekete-fehér mintás, attól függően, milyen anyagot találunk.

A felsőrész fekete zsorzsett, de a szoknya nagy rakásaihoz valami merevebb anyag kellett, szerencsére találtuk is ezt a vastagabb pamut-piké szövetet:

Minta.jpg

A fele szabásmintám már megvolt, a virágos blúzocska volt a próba, azon már kikísérleteztem a szűkítőket, kivágásokat, így most "csak" újra ki kellett szabnom, meg kellett varrnom a felsőrészt. Alátétnek a kivágásoknál vékony fekete batisztanyagot használtam.

A szoknyarész két széles téglalap (eleje és háta - ez utóbbi a zipzár miatt két részből), nagy, szembeforduló hajtásokkal: elöl is három, hátul is három. A minták illesztésére az oldal- és a háta közepe varrásoknál nagyon kellett vigyázni, és az eleje közepe és háta közepe hajtásoknál is, hiszen ezeken a pontokon nagyon szembetűnő lett volna a hiba.

A hátába 55 cm-es rejtett zipzárt varrtam. Hiába tanultam meg, hogy az alját kézzel kell felhólozni, én most - mivel már nagyon elfáradtam a végére - géppel varrtam fel a 10 cm-es felhajtást, mégpedig trükkösen: fekete cérnával, nagy cikcakk-vonalat leírva, a színéről csak a fekete mintarészen haladva. Egyáltalán nem lehet észrevenni. :)

Ballagási ruha

A fényképek - sok-sok másik mellett - ballagási ajándékba készültek a lányomnak a Zoltán Csaba Photography-nál.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2114095271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virágos felső | 2016.07.02. 16:56:01

[…] írtam, hogy ballagási ruhát kellene varrnom. A nehezén túlvagyok: a ruha felső részének […]

Fodros farmerruha mint pótcselekvés | 2016.07.02. 16:59:48

[…] leblokkolok egy ruha megvarrása előtt, halogatom, és minden másba belekezdek helyette. Ballagási ruhát kellene varrnom, megvan a gyönyörű és meglehetősen drága anyag, a megszerkesztett […]

redflaminghair 2016.08.23. 10:04:27

Szuper lett a ruha! Mi az a hólozás? Lehet, hogy tudom, csak magyarul nem tudom a nevét :)

gomblyuk 2016.08.23. 17:58:36

Nagyon örülők, hogy tetszik! A hólozásról - én is csináltam sokat úgy, hogy nem tudtam, így hívják, de a varrósuli alatt kiokosodtam :) - itt találsz képet és leírást: http://terminal.modelldivatiskola.hu/webruha/kezioltesek/kezioltesek5.htm Üdvözlettel: Ági

Csipesztartó | 2017.08.12. 17:38:51

[…] a lánykám, levizsgázott a ruha is, én meg jól elfáradtam,  úgy összességében az elmúlt hetektől. A varrógépet is enyhe […]
süti beállítások módosítása