gomblyuk

gomblyuk

Hangulatlámpa és mozaik

2017. január 25. - Ágivarr

Ezt a munkámat is a kényszer szülte. Volt egy szép, burgundi színű ikeás KNUBBIS lámpánk, az üvege elég sötét ahhoz, hogy kellemes hangulatlámpaként használhassuk. Összetörött (én voltam). Az IKEÁ-ban lehetett még ezt a lámpát kapni, de más színekben. A mi hálószobánkba egyik sem illett, csak a fehér, így azt vettük meg, de sokkal jobban átengedte az izzó fényét, sokkal világosabb volt, vakított. Semmivel sem volt hangulatibb, mint a normál általános világítása a hálószobának. Erre lett megoldás a mozaik8-kesz

 

Ez volt az újonnan vásárolt KNUBBIS lámpa (kép az IKEA honlapjáról):

0-knubbig

A hozzávalókat a Kreatív Hobby egyik boltjában vettem meg: mozaik- és kavicsragasztót, 0,5 cm * 0,5 cm méretű, különféle színű üvegmozaikot (a meleg, nekem tetsző színekből csak a csillámos fajtából volt megfelelő mennyiség, hát csillámos lett, annyi baj legyen) és fehér fugázó anyagot.

1 Mozaik és ragasztó a.jpg

A mozaikragasztó folyékony állapotában fehér, szilárdulás után viszont teljesen átlátszó lett. Viszonylag lassan száradt, így körönként haladtam vele a lámpán. Először a lámpa legszélesebb átmérőjénél, a lámpa legnagyobb hasánál ragasztottam fel a mozaikokat egy csipesz segítségével (amit a varrógépem szerszámosdobozából vettem kölcsön). Száradás után haladtam előszőr az egyik, majd a másik vége felé a lámpának. Itt jól látszik, hogy átlátszó lett a ragasztó, és viszonylag egyenes sorokat sikerült rakni a kis négyzetekből. Szándékosan hagytam ki réseket a fugának, ahogy a csempe vagy járólap lerakásakor is hagyunk réseket, csak épp nem használtam fugakeresztet. :)

2 Félkész.JPG

Itt már a fele kész:

3-felkesz

Amikor az egészet befedtem és hagytam (több hetet...) megszáradni, jöhetett a fugázás. A fugázóanyag dobozán lévő használati utasítás szerinti mennyiségű vízzel elkevertem a doboz teljes tartalmát, vártam az előírt ideig, majd az ujjammal rápacsmagoltam a szószt a lámpára.

5-fugazas

Minden kis résbe beleütögettem, a kerek peremekre is alapostan ráhúztam, és a kábel bemeneténél is kitöltöttem a lyukakat a fugázóanyaggal (az izzó foglalata és a kábel lámpán kívüli burkolata egybeöntött műanyag, így nem szivároghat bele nedvesség). A lényeg, hogy ne maradjon sehol légbuborék.

6-fugazas

10 percet kellett száradni hagyni, nálam több is eltelt, mert túl nedvesnek éreztem még a fugaanyagot. Ezután nedves, de jól kinyomkodott szivaccsal leszedtem a felesleges maszatot a lámpáról. Ezt többszöri szivacskimosással és -kicsavarással tudtam csak elvégezni, de a teljes száradás után még így is volt mit letörölgetni az üveglapokról.

Mikor elkészült a mozaikolás, jöhetett egy kis villanyszerelés is, mert a villásdugó egyik szára beletörött a konnektorba... Ezt már nem én csináltam. :)

7 Kész.JPG

Ilyen lett, azóta hangulatosabb a szoba is.

 

This post is about how I covered a glass lamp with mosaics.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr3014095291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tűpárnakocka varrótűtartóval | 2017.01.26. 07:37:28

[…] Anyuéknak, téli pizsamákat a gyerekeknek, és kiszabtam egy téli ruhát magamnak. Mozaiktechnikával bevontam egy gömb alakú, üveg hangulatlámpát is, így már nem olyan vakító a […]
süti beállítások módosítása