gomblyuk

gomblyuk

Ottobre Family

2017. november 10. - Ágivarr

Nagyon vártam már az Ottobre novemberre igért első Family számát, tegnap landolt a postaládánkban. Írtam egy kis összefoglalót róla azoknak, akik gondolkodnak a beszerzésén.

Ottobre Family 3.jpg Forrás: https://www.ottobredesign.com/en/

A 7/2017 számú kiadványt - a szerkesztői köszöntő szerint - az olvasók igényei alapján állították össze, akik főleg a férfiruhákat hiányolták. Az eddigi kiadványok két csoportja a női és gyermekdivat, nagy ritkán felbukkant bennük egy-egy férfipizsama, de egyébként tényleg nagyon alul voltak reprezentálva. Ha egyszer Kids és Woman a magazinok neve, akkor ezt nem is lehet felróni az Ottobre Design-nak... A népszerű finn varrós magazinról korábban már írtam egy alapos bemutatót, ezt itt olvashatod (ez egyébként a legolvasottabb írásom).

A serdülő fiúk felöltöztetése is nehézségeket okoz, ezt lelkesen aláírom. A nagyfiam 173 cm magas, 14 éves, ennek megfelelően hirtelen megnyúlt, hosszú végtagokkal, viszonylag vékony testtel (sosem volt feleslege) éli az életét, szerencsére békében önmagával. Bármely tisztességes kínálatú ruházati bolt (C&A, H&M, RESERVED, ide veszem most a TCHIBO-t, de az online elérhető NEXT-et és angol társait is) gyerekruha méretei megállnak 170 cm-nél, a 176 ritka (a NEXT-nél találtam megfelelő hosszú ujjú pólókat). Ha nincs megfelelő méret, akkor kénytelenek vagyunk a felnőtt kínálatból választani, aminek a legkisebb mérete is hatalmas ugrás a legnagyobb gyerekmérethez képest - szélességben (változik is a méretezés, míg a gyerek testmagasság alapján vált, a felnőtt férfinél figyelembe veszik a kör- és egyéb méreteket is). Egy felnőtt férfi, még ha nem is túl magas, azért már kifejlett mellbőséggel, vállszélességgel rendelkezik. Vettem a fiamnak egy (nem olcsó) S-es férfi átmeneti kabátot, mert abba fért bele. Minőségi, szereti, az osztálytársainak is tetszik. Tény, hogy nem pont passzol, pl. kicsit hosszú az ujja, egyszerűen azért, mert nincs még meg a megfelelő vállszélessége ahhoz, hogy széltében kitöltse, így az ujjai is lejjebb esnek. És ezt is napokig kerestem a neten, mire megtaláltam, a többi lehetőség pocsék volt. Megpróbálhatnék szabni neki, de 1. nem tudok férfiruhát szabni (netről kereshetnék oktató videót, azt hiszem kitavaszodna, mire kész lenne csak a minta), 2. iszonyú gyorsan nő a fiam, egyszerűen nem éri meg a belefektetett munka, ami egy kabáttal van, pláne nem volna jó utána senkire.

Ebben a számban kínál néhány alap serdülőknek való ruhadarabot az Ottobre, áthidalandó a fent említett méretrést. Átmeneti kabát itt sincs, de van ing, chino nadrág, farmer, kapucnis pulóver, hosszú ujjú póló, henley póló (gallér nélküli, nyaknál gombolós). Férfiméretben ezen kívül varrhatunk még száras alsót és trikót is, igen nagy méretig, ami eddig is hatalmas és egyedi előnye volt a magazinnak.

Ottobre Family 1 Forrás: https://www.ottobredesign.com/en/

Serdülő lányoknak 32-es mérettől kínálnak néhány szabásmintát, a női méret szintén a varrós magazinoknál extra nagynak számító 56-osig található meg. Alle Modelle auf einen Blick (Burdául mondva):

Ottobre Family 4.jpg

Az Ottobre Design korábbi jól működő, de fapados küllemű honlapját is megújították, szép, átlátható és nagyon trendi lett. Számos útmutatót, leírást és ingyenes szabásmintát is találtok az Ottobre Lab alatt, még a Family-ben megjelenő ruhákhoz is.

Számomra ez a kiadvány a kamasz fiú és a felnőtt férfi szabásminták miatt hasznos, és kevéssé von le az értékéből az, hogy a ruhák sötétek és nem túl fiatalos megjelenésűek. Van, aki a sötét színeket szereti, a fiam szívesen hord pirosat, narancssárgát, türkizkéket stb. Igaz, ősz van, Finnországban meg még inkább komor az időjárás. Épp ezért lehetett volna kicsit vidámabb a felhozatal, amitől ugyan nem lesz több minta a magazinban, de legalább az érzés. :)

A női ruhákat én feleslegesnek tartom, mivel van külön női kiadás, évente kétszer is, sok szabásmintával. Persze, ha nem lennének benne, akkor nem lehetne Family. :) Lehet, hogy évente egy Man kiadás jobb lenne? Baba- és gyerekruhák sincsenek benne, épp azért, mert arra ott van a Kids, évente négyszer. Mindenesetre örülök, hogy megérkezett, már kinéztem, mit varrok belőle a fiamnak és a férjemnek.

 

Read my review about the new Ottobre Family. Use google translate to understand the text.

Köszönöm, ha megosztod azokkal, akiket érdekelhet a varrás! Az újabb bejegyzésekről értesítést kapsz, ha feliratkozol! Jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6414095333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása