gomblyuk

gomblyuk

Ann Kelle babái: Girl Friends - megvarrtam! Tapasztalatok, tippek és trükkök

2017. november 16. - Ágivarr

Három gyerekem van, egy 16, egy 14 és egy majdnem egyéves. Nagyon szeretik egymást. A kicsi csillogó szemekkel és fülig érő szájjal örül, amikor hazaérnek a nagyok az iskolából, mintha régen nem látta volna őket. Hiába, egy csecsemő életében egy fél nap is sok idő... Sokat nincsenek itthon, és bár egész nap Bubuval foglalkozom, szinte csak alvásidőben csinálok mást (nagy találmány a zónázás, bár a főzésre még nem sikerült alkalmaznom), néha felmerül bennem a gyanú, hogy hosszútávon talán nem is vagyok olyan szórakoztató társaság.

Olvastam már apa-babáról, anya-babáról, amit különélő szülők pótlására varrnak gyerekeknek, miért ne készíthetnék testvér-babát? Aztán megláttam a fabrikashop kínálatában ezeket az instant babákat, és arra gondoltam, miért is ne? Nem kell nekem nulláról, többféle színű anyagból összeraknom a babát, ha már más elvégezte helyettem a feladat nagy részét. Rendeltem belőle, megvarrtam, most megírom, hogy ment, hogy sikerült.

07 Ann Kelle Girl Friends Block (1).jpg

 

A babák alapanyaga textilpanelekben kapható. A babákat - összesen 8 félét - Ann Kelle dizájner tervezte, és a Robert Kaufmann Fabricsnál nyomtatták őket pamutvászonra (kettőjükről banikó blogján olvasható egy összefoglaló). Drága? Mihez képest... Egy 4 babát tartalmazó panel kb. 90*90 cm, 3.800 Ft, babánként kevesebb mint 1.000 Ft, ami egyben az egy babát tartalmazó panel ára is, ha nem akarnál egyszerre négyet varrni. Ennyiért nem nagyon lehet sem rongybabát, sem más tisztességes textiljátékot kapni. Persze kell még hozzá tömővlies, cérna meg az időd, és tulajdonképpen egyedi sem lesz, másnak is lehet pont ilyen.

Én azért döntöttem mellette, mert mindenképp akartam babát varrni, és bár megrajzolni könnyű (akár ugyanezt is), mire megveszem a különféle színű, egymást nem összefogó, tehát nagyon jó minőségű pamutvásznakból a 10-20 cm-eket, jóval többet költök. A varrása is macerásabb, bár azt még élvezném is, de megvan az esélye, hogy nem készülne el jövő Karácsonyig sem.

Én ezt a blokkot vettem meg:

AAK-17097-1.jpg Forrás: www.annkelle.com

A szőke Elle-ből lesz a nagylánybaba, legyen a neve Nagy M, bár a lányom haja hosszabb, azért felismerhető. A barna Zoe színei hasonlítanak leginkább a nagyfiamra, aki legyen Kicsi M, ő hiába fiatalabb, már egy fejjel magasabb a lányomnál. Kicsi M babánál trükközni kell, mert Zoe ugye lány, konttyal - ettől a legegyszerűbb megszabadulni, rózsaszín szájjal és cipőcskével, szívecskés felsővel. Ann Kelle, miért nem terveztél fiúbabát is? :) Szegény Ginger babát megfosztom ezért a fiús ruhácskájától és sportcipőjétől. Ezzel Ginger babának kampó olló, sajnos a tokácskájából kell lenyisszantani a varrásráhagyást... XO baba megússza, őt majd megvarrom ajándékba valakinek.

A panelekre rányomtatták a babák nevét és személyiségjegyeit, és az összeállítási útmutatót, ami minden baba esetén ugyanaz:

  • Vágd ki kb. 7 mm ráhagyással a baba részeit (a negyed hüvelyk pontosan 0,635 mm, ami kb. a varrógép talpszélesége, itthon 7 mm-ben határozzuk ezt meg). Ez azért jó, mert nem kell figyelni, hogy hol varrod, a vágott szél legyen a talp jobb szélénél, így jó eséllyel nem fog kilátszani fehér rész. A szaggatott vonal mentén vágd, azt javaslom, hogy annak is a belső felén.)
  • Színt színére fordítva varrd össze a testet (van eleje és háta is), de hagyd nyitva a rózsaszín pöttyök közti részt a derekánál / csípőjénél a lábaknak, és a sárga pöttyök közti részeket a karoknál.
  • A sarkokat, íveket vágd vissza, a homorú íveket csipkedd be ollóval a varrásig, a domború íveknél vágj be kis háromszögeket, szintén varrásig.
  • Fordítsd ki, tömd ki.
  • Varrd össze a két-két lábát és két-két karját hasonlóan, a felső végeiket hagyd nyitva.
  • Fordítsd ki, tömd ki. Valami hosszú és vékony eszközzel.
  • Illeszd a lábakat a test alján lévő nyílásba, a karokat a karnyílásba (mindkettőt megfelelő irányban :) ).
  • Varrd be őket kézzel vagy géppel, mindegy, csak ne lógjon ki a vágott széle az anyagnak, azt hajtsd be.

A kész baba kb. 37 cm magas, a kontyos valamivel magasabb, de a méretük mosás után kicsit csökkenhet. Azt nem írja sehol, hogy be kell-e avatni az anyagot, valószínűleg azért nem, mert mindegy, hogy összemegy-e. Mivel pamutvászon, egész biztos össze fog menni.

Most lássuk "élőben" az egyes lépéseket:

1.

Az anyag ellenőrzése - elég strapabíró lesz-e a baba? Nagyon fontos kérdés, mert ha nem, meg sem varrom. :)

IMG_20171107_123726.jpg

2.

Vasalás - elengedhetetlen, hiszen az alapos minőségellenőr megcsócsálta a babák létfontosságú részeit. Nem húzva, hanem nyomva a vasalót, nehogy torzuljon a minta.

3.

Kiszabás. Igyekeztem a fekete szaggatott vonal belső élén haladni az ollóval. Eleje test, karok, lábak:dav

Háta test, karok, lábak:dav

4.

Gombostűzés / fércelés - az én babámon a feje eleje nem teljesen illett össze a hátuljával, a fej jobb és bal oldalán 1-3 mm-es eltérés mutatkozott, pedig a vasalásnál is nagyon vigyáztam:

dav

A baloldalán a "rövidebb" rész felől tűztem meg,  ezzel kicsit levágtam Elle hajából, de így nem fog látszani a fehér rész.

dav

Ugyanez a jobboldalon, ahol ellenkező irányban lóg túl:

dav

A végtagokat is gombostűztem és megfordítottam, hogy lássam, az alsó anyagon is jó helyen fut-e a gombostű.

dav

Minden rész gombostűzve, a baba varrásra kész.

dav

5.

A test, a lábak és a kezek összevarrása, bevagdosás.

05 Ann Kelle Girl Friends Block Sewing (1).jpg

6.

A részek kifordítása. Nem baj, ha meggyűrődött, fog még jobban is...

05 Ann Kelle Girl Friends Block Sewing (2).jpg

7.

Kitömés. A végtagjaival kezdtem. Előbb a kezeit, aztán a lábait tömtem ki a tömővlies-szel. Ez volt az egész babakészítés legnehezebb része.

Először is az ujjam egyáltalán nem fért bele se a karjába, se a lábába, ezért először fakanál nyelével próbálkoztam, de semmire sem mentem vele. Aztán szívószálat vettem elő, de szintén kevés sikerrel tudtam beleszuszakolni a szöszöket a vékonyka csövekbe. Támadt egy ötletem: V-alakban bevágtam a szívószál végét, így egy hegyes, nyitott csőrt kaptam, a hegyek pedig beleakadtak a szöszökbe, és magukkal vitték őket a vékony kis végtagokba.

06 Ann Kelle Girl Friends Block Stuffing (1).jpg

Így is eltartott egy ideig, mire kitömtem egyet. Miután elkészültem mind a néggyel, nekiláttam a fejének. A test anyagát kétszer visszahajtottam a nyaknál, így könnyebb volt a fejbe beletömni a vliest.
06 Ann Kelle Girl Friends Block Stuffing (2).jpg
Csak tömtem, tömtem, de úgy tűnt, hogy soha nem lesz vége. A feje csak úgy nyelte a sok-sok szöszt. Amikor végre elegendő tömőanyag került bele, folytattam a testével, de ezt inkább félbehagytam, mert a nyílásokon elkezdtek kibújni a szöszök.
06 Ann Kelle Girl Friends Block Stuffing (3).jpg

8.

A végtagok hozzáillesztése a testhez. Gombostűzés. Kézzel varrás.

 

A karokat a karnyílásba gombostűztem és kézzel bevarrtam elölről és hátulról is. Lehetett volna ennél szebben is,  de nagyon siettem.
06 Ann Kelle Girl Friends Block Stuffing (4).jpg
06 Ann Kelle Girl Friends Block Stuffing (5).jpg
Tovább folytattam a test kitömését, ez már gyorsan ment. Aztán a lábait gombostűztem alulra, kézzel varrtam be. Ha esetleg szétjönne, még mindig végig tudok menni rajta géppel.
Végül a baba minden részében próbáltam egyenletesen eloszlatni a tömőanyagot, főleg a fejénél ügyelni kell rá, hogy a haja alsó sarkaiba is jusson belőle.

 

A szoknyát később varrom meg. Ann Kelle a blogjában számos megvarrható kiegészítőt mutat a babákhoz szabásmintával és leírással, pl. tütüt, sellőlányfarkat (vagyis faroktestet + farokúszót, ne legyek már trehány :) ), textil babaházat.

9.

Használatbavétel.

dav

mde

Igen, ezeket a babákat nagyobb gyerekeknek találták ki. De Bubu nagyon örült neki, és nem hiszem, hogy ártana Nagy M babának, vagy fordítva. :)

Hamarosan elkészül Kicsi M baba is, de ahhoz Zoe babának előbb nemi átalakító műtéten kell átesnie. :) Remélem túléli!

 

Read my experiences about sewing an Ann Kelle's Girl Friends doll.

Köszönöm, ha megosztod azokkal, akiket érdekelhet a varrás! Az újabb bejegyzésekről értesítést kapsz, ha feliratkozol! Jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2714095331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ann Kelle babám – a fiúbaba | 2018.01.13. 11:04:51

[…] novemberben elkészítettem Elle babát, a nagylányom “mását”, most pedig elkészült a nagyfiam is kicsiben. […]
süti beállítások módosítása