gomblyuk

gomblyuk

Előke

2018. január 22. - Ágivarr

Előkéből sohasem elég, akármennyi idős a baba. Ha már nem baba, akkor is még sokáig szükség van rá. Sok mindentől függ, hogy mikor milyen előke a legalkalmasabb. Amilyen most Bubunak kell, abból kettőt is varrtam.

dav

Amíg még icipici a baba és cumisüvegből iszik anyatejet vagy tápszert, a kicsi, puha, nedvszívó előke a legjobb megoldás. Ebből jó sokra van szükség, mert minden nap elhasználódik egy-kettő. Sok helyen lehet kapni például a hét napjaival feliratozott szetteket, ebből 2 sem árt.

Ezeket aztán lassan kinövi a baba, és ahogy megkezdődik a hozzátáplálás, ajánlatos a teljes testfelületet + etetőszéket lehető legnagyobb felületen befedő előkét beszerezni. Jó, ha olyan nagy, hogy a falat is védi. :) Komolyan, a gyermek-szélességű, ujjas előkékkel már van esély, hogy megvédjük a ruhát, legalábbis a babáét. Csakhogy ezt a vegyvédelmi jellegű szerelést nem minden baba viseli el magán. Ilyenkor marad a hagyományos forma, de ebből is többféle van (sőt, még több, amiről biztosan nem is hallottam).

A műanyag előke alsó vályúja nagyon jó kis találmány akkor, ha a gyerek nem nézi játéknak, és nem akarja egyfolytában a szájához emelni, például mikor tele van ételmaradékkal, ami így szépen kiborul. Ezért inkább akkora babának való, aki már érti, hogy nem kellene a tartalmát kikotorni a földre, illetve aki már saját maga teszi az ételt a szájába. Néha a vályúban találni a legfinomabb falatokat. :) A puhább, szilikon(szerű) előke nem bántja a baba nyakát, viszont a vályú benyomódhat, ahogy a baba hasa hozzáér az etetőszék tálcájához. A merev műanyaggal ez nem történik meg, viszont kényelmetlen lehet.

A puha textil előkék a fogzás időszakában is jó szolgálatot tesznek, felfogják a nyálat, ezért nem árt, ha van benne egy vízzáró réteg. Teljesen mindegy, milyen színűt veszünk, egy-két nap után mindegyik úgy fog kinézni, mintha évek óta használnánk. Ez sajnos némiképp összefügg az előke vízzáró rétegével, ami miatt alacsonyabb hőfokon szabad csak mosni. Meglepő módon nem a legintenzívebb színű gyümölcsök hagyják maguk után az eltávolíthatatlan foltokat, hanem a szelídebbek, mint például a barack.

A drogériákban egyszer használatos, elobható előkét is lehet venni, ami puha papírból és alul egy vízzáró rétegből áll, öntapadós pöttyökkel ragasztható össze a nyaknál és a ruhára is, nehogy elvigye egy tüsszentés. Utazáshoz, vendégségben, étteremben nagyszerű.

A záródási módokat nézve is sokféle előke létezik. A megkötőst annak ajánlom, akinek a kisdede az éhség ellenére fegyelmezetten képes kivárni, míg masnit kötünk a nyakába. Akié nem, annak marad a tépőzár (néha szúr, beleakad a haj, ruha - nem csak használat közben, hanem a mosógépben is, hiába nyomjuk össze a két oldalát!), vagy a patent. A tépőzár pici babáknál azért sem jó, mert ők még elalszanak evés közben, és felébresztheti őket a hangja, ahogy kinyitjuk. A megkötős egyedüli előnye, hogy a lehető legjobban tud illeszkedni a különféle vastagságú babanyakakhoz, míg a patent, tépőzár csak korlátozottan. Kivéve, ha varrod, és a babához igazítod!

A mi előkénkhez frottírt, PUL-t és pamutvásznat használtam, a mintát egy meglévő előkéről vettem.

dav

A pamutfrottír értelemszerűen az eleje, mivel ő a nedvszívó. A pamutvászonból ferdepántot készítettem, ebből lesz a szegély.  A PUL (= kb. poliuretánnal laminált) anyag vízzáró, de lélegző, a mosható pelenkák külsőrészének népszerű alapanyaga:

dav

A két réteget színt színére fordítva összevarrom a nyaknál. A frottírnál bármelyik oldal lehet a színe, a PUL-nál a kevésbé fényes. Körben varrásig bevagdosom.

dav

Kifordítom, 1 cm szélesen letűzöm.

dav

Rávarrom a ferdepántot úgy, hogy túllógjon pár cm-vel a nyakpánt végénél.

dav

Aláhajtom, laposan levarrom.

dav

Beütök egy pár + egy fél pár patentot, így állítható lesz a nyakrész. A maradék felet a következő előkénél használom fel, így nem lesz hiányos a készlet.

dav

Kérdezhetitek, hogy miért kell, hogy állítható legyen, ha a babára lett "szabva"? Azért, mert a baba növekszik, és nem csak egy-két hétig szeretnénk használni ezt az előkét, ami hátulról is csinos:

dav

 

Home made feeding bib.

Köszönöm, ha megosztod azokkal, akiket érdekelhet a varrás! Az újabb bejegyzésekről értesítést kapsz, ha feliratkozol! Jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr614091745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása