gomblyuk

gomblyuk

Baba body szerkesztés 1. - méretvétel

2018. január 27. - Ágivarr

Következő néhány bejegyzésemből megtanulhatsz kicsi gyermekednek body szabásmintát készíteni! Kipróbáltam, többet is megvarrtam az így rajzolt minta alapján. Akár egyedi anyagból, akár régi felnőtt pólóból varrhatod, nem kell hozzá más, csak papír, ceruza, vonalzó, mérőszalag és egy kis idő, és jobban fog passzolni, mint bármelyik bolti.

Measuring and sewing.jpg

A szabásminta elkészítése előtti első teendő a méretvétel, a lehető legpontosabban, ami nem lesz egyszerű, mivel izgő-mozgó gyerekekről van szó. Azért készítünk szabásmintát, hogy a legjobban passzoló méretű ruhát varrhassuk meg, a körülbelüli, pontatlan mérés egyrészt rossz méretű ruhához vezethet, másrészt feleslegesen dolgoznánk, nagyjából jó ruhát könnyen lehet boltban venni is. A testmagasság vagy hónap szerinti méretezés nem mindig illik a babára, de ezen kívül sok gond nem igazán szokott lenni, esetleg a túl hosszú vagy túl rövid ujj. Nem annyira problémás tehát a babaruha, mint a felnőtt ruházat, ez a babák nagyon hasonló testfelépítéséből is adódik (szemben a felnőttekével, akik nagyon sokban különböznek egymástól).

A 0-1 éves korú babák (csecsemők) ruházatának méretezése alapvetően a testmagasság alapján történik és 6 cm-enként változik. Gyakran az életkort is feltüntetik hónapokban számolva, de e két adat és a valóság közt nem mindig van megfelelés.

A csecsemők testmagasságát fektetett állapotban mérjük, úgy, ahogy a védőnőnél is. A méretvételhez szükség van mérőszalagra. Javaslom, hogy mindig ugyanazt a mérőszalagot használd, nekem több is van, és egy méteren belül is látszik köztük némi eltérés.

A méréshez és a mért értékek rögzítéséhez készítettem nektek két segítséget, egyet lányok, és egyet fiúk számára, amin láthatjátok, hogy az egyes méreteket hol kell mérni a kicsin. Nincs különbség a méretvételben aszerint, hogy fiút vagy lányt mérünk. :) A gyerekek rajzolhatnak nekik arcot, és ki is színezhetik.

2018_01_27_body_1_meretvetel.jpgA bodyhoz az alábbi méretekre lesz szükséged:

1. Testmagasság: fejtetőtől talpsíkig, cipő nélkül, lazán kinyújtóztatott testhelyzetben mérd.
2. Nyaktól talpsíkig mért távolság: hivatalosan a 7. (nyak)csigolyától lefelé, ugyanúgy a talpig mérd.
3. Lába belső hossza (belső lábhossz): pelenkás! lábköztől talpsíkig mérd.
4. Háta hossza nyaktól derékig (háta derékhossz): 7. csigolyától derékig. A kisgyerekeknél nem feltétlenül a deréknál a legkisebb a törzs kerülete, így érdemes a hátán figyelni, hogy hová esik a dereka, addig mérd lefelé, a gerinc mentén.
5. Ujja hossza: hosszú ujj esetén a vállcsúcstól a csuklócsontig, + 1-2 cm tetszés szerint - én nem szeretem, ha hosszabb, mert evéskor fel kell hajtani, és még úgy is maszatos lesz.
6. Mellkas kerülete: babáknál a mellbimbók vonalában, elöl és hátul mért körkörös méret, a mérőszalagot a hónalj alatt vízszintesen tartsd, nem megfeszítve, de nem is túl lazán, csak a szabad légzést engedve.
7. Hátszélesség: a háton mérd, két pont közt, ahol a felkarok hozzáérnek a törzshöz, a lapockák vonalában, vízszintesen (tehát ez nem kerület-mérés, és nem nyúlunk be a hónalj alá!).
8. Felkar kerülete: a kar legvastagabb pontján, nem feszítve, de nem is túl lazán mérd.

Ezeket a méreteket fogjuk használni a body szabásmintájának szerkesztése során, úgyhogy elő a mérőszalagokat! Hagytam még további helyet is egyéb, számodra fontos méreteknek, pl. megmérheted a csukló kerületét, vagy ha pocakos a babád, és ez a méret lényegesen nagyobb a mellkerületnél, akkor azt is érdemes megmérned. A letölthető méretvételi lapokat itt találod:

Méretvétel kislány     Méretvétel kisfiú

Itt olvashatsz az ujja szerkesztésről, és itt az eleje-háta szerkesztésről.

 

Measuring children to draft baby onsie pattern.

Köszönöm, ha megosztod azokkal, akiket érdekelhet a varrás! Az újabb bejegyzésekről értesítést kapsz, ha feliratkozol! Jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr314091747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baba body szerkesztés 2. – ujja szabásminta | 2018.01.28. 21:52:56

[…] előző bejegyzésemben felsoroltam, milyen méretekre lesz szükséged a bodyhoz, és méretvételi lapot is […]

Baba body szerkesztés 3. – eleje és háta | 2018.02.03. 21:01:25

[…] hogy levettük a méreteket, megszerkesztettük az ujját, eléggé bemelegítettünk, hogy nekifoghassunk a body legnehezebb […]

Dinnyeszezon | 2018.05.21. 13:53:58

[…] pólót a szerkesztett body alapján varrtam, erről a cikksorozatot ezzel […]
süti beállítások módosítása