gomblyuk

gomblyuk

Baba body szerkesztés 3. - eleje és háta

2018. február 03. - Ágivarr

Azzal, hogy levettük a méreteket, megszerkesztettük az ujját, eléggé bemelegítettünk, hogy nekifoghassunk a body legnehezebb részeinek: az elejének és hátuljának.

measure-1688909_1920.jpg

Itt is párhuzamosokat, merőlegeseket, és a végén görbéket kell rajzolnod, de míg az ujjánál elég 11 pontot meghatározni, az eleje-háta szabásmintához 20 pontra van szükség.

Az elejét és a hátát egymásra szerkesztjük. Szinte egyformák, kivéve a nyak- és a fenékrészt. Az A4-esnél nagyobb papírra lesz szükséged, a méretét kb. így határozhatod meg: a mellbőség negyedénél kb. 10 cm-rel nagyobb legyen a szélessége, a hossza pedig a testmagasság 2/3-a, erre biztosan kifér a szerkesztés. Most is számozd a pontokat, ahogy haladsz a rajzolással! Vonalzó, ceruza, indulás! :)

1. Állítva tedd magad elé a lapot. A lap tetejétől 3 cm-re húzz egy vízszintes vonalat. A lap jobb szélétől szintén 3 cm-re húzz egy függőleges vonalat a lap teljes hosszában (ez lesz az eleje és háta középvonal). A két vonal kereszteződése lesz az 1. pont.

 2. Az 1. ponttól lefelé mérd fel a háta derékhosszt (ez nálam 22 cm, hosszú hátú a kisbabám). Ez lesz a 2. pont, ebből húzz egy vízszintest balra.

 3. A 2. pontból lefelé mérd ki a csípővonal helyét, ami a testmagasság tizede a háta derékhossztól lefelé mérve. Nálam a testmagasság 77 cm, így 7,7 cm-t mérek lefelé. Tehát:

3 függvény.JPG

Ebből a 3. pontból is húzz egy vízszintes vonalat balra.

4. A hónaljmélység vonalát is húzd meg, ennek a kiindulópontját az 1. ponttól mérve így számold ki:

4 függvény

5. Most következik a body hossza, amiből kettő is van: elülső és hátulsó. A hátuljának a hosszát úgy kapod meg, ha a nyaktól talpig mért távolságból (méretvételi táblázat 2. sora) kivonod a lába belső hosszát (3. sor), és az eredményhez hozzáadsz 4+4=8 cm-t. Az első 4 cm-re azért van szükség, mert ha megnézed bepatentolt állapotban, baba nélkül, kisimítva a bodyt, látod, hogy a hátulja patentos vége kb. 4 cm-t felhajlik, és az ugyanennyivel rövidebb eleje patentos végére borul rá. A második 4 cm-t a teli pelenka vastagsága indokolja. Ezt is leírom szebben:

5 függvény

Ebből az 5. pontból is húzz balra egy vízszintes vonalat.

6. Az eleje alja kijelölése sokkal egyszerűbb lesz, mint az első! Az 5. pontból mérj felfelé 6 cm-t, és húzd meg az utolsó vízszintes egyenesedett. Eddig a rajz ehhez kell, hogy hasonlítson (vonalaim teljesen merőlegesek egymásra a valóságban, az optikai csalódásért a mobilom kamerája a felelős):

dav

Megvannak tehát a vízszintes segédvonalak, fentről lefelé: 7. nyakcsigolya vonala (1), hónaljmélység (4), háta derékhossz (2), csípővonal (3), eleje alja (6) és háta alja (5). Most jöhetnek a vízszintes méretek és a görbék. :)

7. Az 1. ponttól vízszintesen, balra mérd fel a nyakszélesség felét (ugye csak a fele szabásmintát szerkesztjük meg!), ami a mellkerület tizede + 1,5 cm. Ez nálam 47 cm : 10 + 1,5 cm = 4,7 cm + 1,5 cm = 6,2 cm. Itt lesz a 7- pont.

8. A 7. ponttól mérj felfelé 1,5 cm-t, ez a 8. pont, ami a háta nyakmagassága, a vállvonal nyak felőli vége. Ha a 8. pontot egy vízszinteshez közelítő görbével összekötöd az 1. ponttal, megkapod a háta nyakívét, vagyis annak a felét. Ezt húzd ki vastagabban vagy más színnel.

9. Az eleje nyakpontot úgy kapod meg, ha az 1. pontból lefelé mérsz 3 cm-t. Ezt a 9. pontot kösd be egy merész ívvel a 8. pontba, így meg is rajzoltad az eleje nyakív felét. A 7-8-9. pontok rajzon:

dav

10. Most megrajzoljuk a body oldalvonalát. Ez garantáltan egyenes lesz! :) A 4. pontból balra mérd fel a mellbőség negyedét +1,5 cm-t. A 1,5 cm a kényelmi bőség, ami, mivel négyszer összeadódik (eleje, háta, jobboldal, baloldal), összesen 6 cm lesz, pont, mint az ujja kényelmi bősége. Megkapod így a 10. pontot (ennek a neve egyébként félszélesség).

11. Ebből húzz egy függőleges vonalat egészen a csípővonalig, azaz a 3. pontból kiinduló vízszintes vonalig, ez lesz a 11. pont. Húzd ki, hogy jól látszódjon: az oldalával is kész vagy.

12. Szintén a 4. pontból balra mérd ki a hátszélessége fele + 0,5 cm-t, aminek két dologban lesz szerepe: a karkivágásban és a váll-lejtésben. Ebből a 12. pontból húzz egy függőleges vonalat felfelé, olyan hosszút, hogy elérjen az 1. pont magasságáig.

13. A most húzott függőleges vonal és az 1. pontból balra húzott vízszintes vonal metszéspontjával kijelölted a váll-lejtést. Ezen a ponton keresztül húzz egy vonalat a 8. pontból kiindulva.

14. A váll-lejtés vonalon mérj 5,5 cm-t a 8. pontból. Ez a 14. pont a vállcsúcs. A 8-14. pontok közti vonalat húzd ki. Most itt tartasz:

Baba body szabása test (3).jpg

15. A 12. pontból mérj felfelé 2 cm-t a függőleges vonalon, és jelöld 15-tel.

16. A 15. pontból vízszintesen balra mérj 0,5 cm-t, ez a 16. pont.

Baba body szabása test (4).jpg

Most rajzold meg a karkivágás görbéjét: húzz egy enyhén íves vonalat a 14. pontból (vállcsúcs) kiindulva úgy, hogy érintse a 12-13. pontok közti függőlegest, mielőtt becsatlakozik a 16. pontba, ahonnan erősebb görbülettel eléri a 10. pontot (hónalj). Húzd ki vastagon vagy más színnel:

Baba body szabása test (4)a.jpg

17-18. pontok: Az 5. és 6. pontokból jelölj ki balra 3-3 cm-t. Mindkét kapott pontot kösd össze a 11. ponttal, így már körvonalazódik a body bugyirésze.

Baba body szabása test (5)a.jpg

Az ívek megrajzolását további két segédpont könnyíti meg:

19. A 11-17. pontok közti szakaszt felső 1/3-ánál mérj fel merőlegesen 1 cm-t. Az alábbi rajzhoz hasonlóan rajzold meg az eleje alja görbét a 11. pontból kiindulva a 19. ponton át, a 17. ponthoz közel haladva, de nem érintve, a 6. pontig.

20. A 11-18. pontok közti szakasz alsó 1/3-ánál mérj le merőlegesen 1 cm-t. A rajzhoz hasonlóan rajzold meg a háta alja görbét is, szintén a 11. pontból kiindulva, hasonló ívvel, mint az elejénél, majd a 11-20. pont közti szakaszt kb. a felénél keresztezve, a 20. ponton át, a 18. ponthoz közel haladva, de nem érintve, egészen az 5. pontig. Húzd ki ezeket a vonalakat is. Ha ügyes voltál, így néz ki a rajzod:

dav

KÉSZ A BODY ALAP-SZABÁSMINTA! :) Vagyis a fele.

Baba body szabása test (7).jpg

Szabás előtt másold át az elejét egy másik papírra, ezt pedig használd a hátának (vagy fordítva). Megszerkesztheted külön is, ha gyakorolni szeretnél.

Ne feledd, hogy a baba feje nagy, ezért a vállánál nyithatónak kell majd lennie a bodynak. Legközelebb különféle vállmegoldásokat és szegélyezési lehetőségeket mutatok! Később pedig kiszabunk és megvarrunk egy bodyt. Nekem úgyis időszérű néhány darab :)

Ez a leírás baba body szabásmintához készült (0-2 éves kor), ujja passzé és varrásráhagyás nélkül. A bodyt puha, rugalmas anyagból, pl. pamutjerseyből varrd meg!

 

Drafting the front and back of a baby onsie.

Köszönöm, ha megosztod!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8914091751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baba body szerkesztés 1. – méretvétel | 2018.02.03. 21:13:24

[…] olvashatsz az ujja szerkesztésről, és itt az eleje-háta […]

Baba body szerkesztés 2. – ujja szabásminta | 2018.02.03. 21:18:26

[…] baba body elejét és hátát így szerkeszd […]
süti beállítások módosítása