gomblyuk

gomblyuk

Baba body nyakmegoldások

2018. február 17. - Ágivarr

A korábbi bejegyzésekből megtanulhattál baba bodyt szerkeszteni (méretet venni, elejét és hátulját, ujját szerkeszteni). Ezzel kaptál egy alap szabásmintát, kerek nyakkivágással. Ezt fogjuk most variálni.

Baby Onsie template free

Csak kerek nyakkivágásokkal foglalkozom most, ha kéred, akkor az átlapolós változatra is mutatok szerkesztést.

Van tehát egy eleje és egy háta alap szabásmintád, ami egyelőre nem tartalmazza a varrásráhagyást.

dav

Ha csak egyszerűen összevarrnád a vállait (varrásráhagyás hozzáadása után), akkor nem férne bele a baba feje, ezért valamilyen nyílási-záródási megoldást kell alkalmazni. Ezeket kialakíthatod a nyak mindkét oldalán, de csak az egyiken is. A borítéknyakat szinte csak mindkét oldalon készítve látni készen vett ruhákon, de a patentos, gombos megoldást csak az egyik oldalon alakítják ki.

Ha egymáshoz illeszted a szabásmintát,  vállvarrás mentén találkozik a két rész. Ennek varrás után is pontosan így kell lennie, tehát ráhagyást kell szabni hozzá, kb. 1 cm-t.

dav

Szerencséd van, ha lock géppel dolgozol, mert így lesz a legkisebb és a legvékonyabb a varrásráhagyás a body belsejében, így a legkevésbé bántja a baba bőrét. Háztartási géppel is szép és finom varratokat készíthetsz, de ügyelj arra, hogy ne húzd az anyagot, így csak a szükséges legkevesebb cérna lesz (főleg tisztázáskor) a varratban, és vékony cérnával dolgozz (rugalmas anyagokhoz műszálas cérna kell, ebből nagyon vékonyat is lehet kapni). Varrásráhagyás a vállán:

dav

Európában nem szerkesztjük hozzá a mintához a varrásráhagyást, hanem az ollóval alakítjuk ki az anyag kiszabásakor. Lehet, hogy neked mégis egyszerűbb úgy, hogy már a papíron hozzárajzolod... tedd azt. Én az előbbit szoktam meg.

A leggyakoribb baba body nyakmegoldás a borítéknyak.

Envelope neck

Ekkor az eleje és háta vállát is meghosszabítjuk, és átlapoljuk a meghosszabbított részeket úgy, hogy az eredeti vállvonal pontosan egymásra essen. A háta nyúlvány fekszik rá az eleje nyúlványra.

dav

Külön-külön a kiegészített szabásminták:

dav

Természetesen az összes varráshoz kell ráhagyást hagyni (karkivágás, oldala, ujja hosszában és felső részén), kivéve a nyakkivágásnál és a fenekénél körben, illetve az ujja végén, bár ez utóbbi attól függ, hogy hogyan dolgozod el. Ha felhajtani szeretnéd, akkor kell ráhagyás. Ha ezeket a széleket passzéval vagy pánttal dolgozod el, akkor nem kell ráhagyást hagynod, legközelebb megmutatom miért, és hogyan csináld mindkettőt sima felhajtással együtt mindhármat).

Egy másik záródási mód a gombos, de gyakrabban patentos nyak.

Button neck

Egészen kicsi babáknál egy patent is elég, de pl. az egyévesemnek már kettőt használok. Ehhez az eleje vagy a háta szabásminta egyik vállát meghosszabbítom annyival, amennyivel szeretném, hogy az egyik rész ráfeküdjön a másikra. A fenti képen az elejét hosszabbították meg.

Nyakmegoldások 6.jpg

Ennél a megoldásnál is pánttal érdemes eldolgozni a nyakat. A patentok alatt még egy réteg anyaggal meg kell erősíteni a vállat, mert a vékony anyagból könnyen kiszakadnak. Ha szereted a szép színes KAM műanyag patentokat, akkor nem fogsz örülni, mert a sok helyen kapható 12 mm átmérőjű túl nagy a nyakhoz, vastag és zavaró a babának. Létezik a KAM mini, ami 9 mm-es, de csak egy helyen találtam Magyarországon. Mivel viszonylag sok réteg anyagon (body anyaga + akár 3-4 réteg szegő) kell átmennie, és nem csak széltében, de magasságában is mini, könnyen kiesik az anyagból, és nagyobb nyomásra (berakáskor) eltörik. Ezért a nyakhoz PRYM fém patentot ajánlok, akár kis karikát, akár teli patentot. Külön petentfogót is vehetsz hozzá, de az egységcsomagokba tesznek olyan kis műanyag eszközt, amivel - és kalapáccsal - könnyen beütheted a patentokat. Sőt, színes fém karika patentot is láttam már! :)

Hamarosan bodyt szabunk, és különféle vállmegoldásokat készítünk.

 

Envelope and button neck for baby onsies - modifying the pattern.

Köszönöm, ha megosztod!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6714091755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása