gomblyuk

gomblyuk

Nyári hálózsák

2018. április 26. - Ágivarr

Megjött a jó idő, túl meleg a téli hálózsák, gyors netes körülnézés után megállapítottam, hogy itt megint varrás lesz! Bubu pizsamája alapján egy este gyorsan összedobtam egy pamut hálózsákot.

02 Sleeping bag summer (3).jpg

Kétféle pöttyös, 100% pamut anyagból van, a trikóból készült szegővel (igen, még mindig van belőle!), jó hosszú, alul gumis, és kifordítható. Ez azért is jó, mert amikor levesszük a babáról, kifordul, és mégsem kell visszafordítani. Két színe van, nem unjuk meg. :) Férjem szerint kétszer annyi ideig lehet használni...

Az egyik anyagot félbe hajtom, ráfektetem a pizsamát (rugdalózókat hord Bubu pizsamaként).

01 Cutting out (1)

 

3 cm ráhagyással körberajzolom a vállát, hónalját, és nagy kar- és háta nyakkivágást hagyva megrajzolom a felső része felét. A közepét bejelölöm, újra félbehajtom.

01 Cutting out (2)

Így szimmetrikus lesz a kiszabott rész. A hónaljtól lefelé bővítem a hálózsákot, hogy a baba lába majd kényelmesen tudjon benne mocorogni. Az anyagom 1 méteres, a teljes hosszát felhasználom. A kiszabott részt ráfektetem a másik, félbehatott anyagomra.

01 Cutting out (3)

Kivágom a kék anyagból is ugyanazt a hálózsákformát még egyszer. Mindkét színű anyagból egyet-egyet összeillesztek, félbehajtom, és megrajzolom, majd kivágom az eleje nyakkivágást is. Elég nagy legyen ahhoz, hogy a baba feje kényelmesen átférjen rajta!

01 Cutting out (4)

Most van 2 eleje és 2 háta részem, mindkét színből egy-egy. Az azonos színű eleje és háta egyik vállát összevarrom, mindkét szín esetében. Szétvasalom a varrásokat, és fonákjával összeillesztem a két réteget, hogy a vállvarrás és a kar- és nyakkivágások egymásra essenek. Gombostűzöm, hogy ne mozduljanak el (fércelheted is).

01 Sewing (1)

Az egyik karkivágást és a nyakkivágást elszegem. Ez lehet pánttal, saját anyaggal, passzéval, lényeg, hogy kissé rugalmas legyen, ne legyen vaskos, és mindkét oldalról jól nézzen ki. Én most fedőzőt használtam, de itt megmutatom, hogyan szegj saját anyaggal, két lépésben.

01 Sewing (2)

A másik vállat is összevarrom, egyszerre a 4 réteg anyagot. Mindegy, melyik van kívül.

01 Sewing (3)

A ráhagyást  szétvasalom, 4 mm szélesen visszavágom. A szegőanyagból készített pánttal eltakarom a varrást. Ezt készítheted a hálózsák saját anyagából is, a lényeg, hogy a karkivágástól indulva varrod fel, a nyakkivágásnál visszafordulsz és a másik oldalon folytatod a felvarrást szintén a karkivágás felé. Így a pánt eltakarja a vállvarrást és a nyakszegő találkozását is.

Ezután elszegem a másik karkivágást is, egyúttal eltakarom a vállvarrást fedő pánt szabad végeit. Ez egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik! :)

01 Sewing (4)

Most következik az oldalak összevarrása. Az a cél, hogy a hálózsák kifordítható legyen, egyik színéről se látszódjon varrás. Ehhez a hónaljánál fogva összeillesztem az oldalát, és kettészedem a rétegeket. Egyik oldalra az egyik színű rétegek kerülnek (eleje és háta egymáson), színt színére fordítva gombostűzöm az aljáig, másik oldalra a másik színt teszem szintén színt színére. Messziről fotózva nem látszott semmi, így megrajzoltam.

01 Sewing (5)a.jpg

Ekkor a hálózsák fonákját látod, a kész váll- és nyakrész a két réteg közt van.

01 Sewing (5)

Összevarrom előbb az egyik, majd a másik oldalát is, az alját kihagyom. A hónaljnál rövidre visszavágok minden túllógó felesleget. Ha visszafordítom a színére, a hónaljnál ezt látom:

01 Sewing (6)

"Elveszett" a szegőpánt a két réteg közt, nem látszik eldolgozatlan vég, ahogy az oldala varrás sem.

Most jön az alja: összefogom a két réteget, és a karhoz, nyakhoz hasonlóan körbeszegem. Kialakítom a gumiházat: 3 cm-rel a szegő felett körbevarrom, kis rést hagyok a gumi befűzéséhez.

01 Sewing (7)a01 Sewing (7)

Befűzöm a gumit (én 2 cm széleset használtam), tetszőleges hosszúra vágom, összevarrom a végeit. A lényeg, hogy összehúzza a hálózsák alját, ne fújjon be a szél, de még könnyen rá tudjam adni a babára.

01 Sewing (8)

Mindkét oldalán csinos, sehol egy kilógó varrás vagy cérnaszál. :)

02_sleeping_bag_summer_5.jpg

02_sleeping_bag_summer_4.jpg

A hálózsák elég hosszú ahhoz, hogy alvás közben véletlenül se bújjon ki a baba lába. Ha már tud járni, akkor térdig felhúzhatja , és éjszaka kisétálhat meglátogatni a szülőket! :) Nekünk emiatt még nem kell aggódnunk. Bubunk április 18-én lett volna egy éves, ha nem siet a világra. <3

03 Bubu in his sleeping bag

 

Reversible summer sleeping bag for Bubu.

Köszönöm, ha megosztod!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5214091767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása