gomblyuk

gomblyuk

Szabásminták erős mellre

2019. július 23. - Ágivarr

Azt vettem észre, hogy két időszak váltakozik a varrós életemben. Ez a kész szabásminták használata és a szabásminta-szerkesztés alapján való varrás. Egyszer az egyik szippant be, és akkor nagy élvezettel szerkesztek mindent hónapokig, aztán az egyre nagyobb szabásminta-választék csábít el és hosszú ideig nem ereszt. Amióta Bubu megszületett, a klasszikus, ceruzával-vonalzókkal történő szerkesztés sajnos szinte teljesen kiszorult az életemből (a fehérneműknél azért megmaradt), egyszerűen azért, mert ehhez gyakran több ideig tartó folyamatos koncentrálás kell, és időből van a legkevesebb.

Ez az eredeti oka, hogy megint a kész szabásminták felé fordultam. Egy másik vonzó dolog is megfigyelhető a szabásminták piacán, aminek hiánya korábban visszatartott a megvásárlásuktól: újabban egyre több tervező veszi figyelembe a mintái kialakításakor a nagyobb mellméretet.

untitled_design.jpg

A Burda Varrás kézikönyv kezdőknek és haladóknak c. könyve (mely a 2002-es német kiadás magyar fordítása) ezt írja: 

"Általános szabály, hogy blúzok, ruhák és kabátok esetében a helyes méretet mindig a mellbőség alapján választjuk ki. Az átlagosnál nagyobb mellbőségre (D kosaras vagy még annál is nagyobb méretű melltartó) azonban már nem használható ez a szabály. A mérettáblázatok ugyanis az átlagos (B vagy C kosár) mellbőséget veszik alapul."

A tengeren túl más a szerkesztés alapja, de ott is a B-C kosárméret az általános a szabásmintáknál, és sokáig kizárólag erre szerkesztették a mintákat, holott az átlagos kosárméret mára a DD (amerikai méretezés szerint) / E (európai méretezés szerit). További fontos tény, hogy a nagyobb súlyú nőknek sok esetben nem a többi körméretükkel összhangban, hanem annál fokozottabb arányban növekszik a mellméretük, tehát körükben több a D+ kosármérettel rendelkező hölgy.

A kosárméret a mellcsúcson mért körfogat és valamely viszonyító adat (Európában a mell alatt mért mellkaskörfogat, tengeren túl többnyire az upper bust, azaz a mell fölött, hónalj alatt mért körméret) különbsége, részletesen a fehérneművarrással foglalkozó blogomon olvashatsz róla.

Teltebb testalkatra régóta léteznek szabásminták, pl. a Burda Plusz D kosárméretre szerkesztett mintákat tartalmaz. Ám nem is olyan régen egy normál testalkatú, de erősebb mellű nő, ha kész szabásminta alapján szeretett volna varrni magának, akkor az mellben nem illeszkedett jól: a kar- és nyakkivágás elállt a testtől, a nyakkivágás előreesett és a vállvarrás előrecsúszott, az eleje alja felkapott... a mintát alakítani kellett.

Kosárméretem miatt már gimnazista koromban sem tudtam átalakítás nélkül használni az itthon legnépszerűbb divatlap szabásmintáit, ezért is tanultam meg később a szabásminta-szerkesztést. Ma is azt mondom, ennél nincs jobb módszer. :) Ha te is erősebb mellekkel rendelkezel, és nem tudsz saját méreteidre szerkeszteni, akkor

  1. tanulj meg :)
  2. olvasd tovább a cikket, mert azokról a szabásmintákról szól, amiket a te kosárméretedre (is) készültek.

Ma az igazi versenyelőnyt az jelenti, ha egy tervező a fogyasztók minél szélesebb körét ki tudja szolgálni szabásmintáival, figyelembe véve a testméretek különbözőségét. Ezért ma már nem ritka az olyan szabásminta-készítő cég, ami különféle testalkatra, testmagasságra és kosárméretre is elkészíti a mintáit.

A hosszú bevezető után bemutatom azt a három szabásminta-tervezőt, akik munkái nagyon közel állnak az ízlésemhez, már vásároltam tőlük PDF mintát, varrtam belőlük és elégedett vagyok az eredménnyel.

Love Notions (https://www.lovenotions.com/)

Szabásmintáikhoz külön A, B, C, D kosárméretre szerkesztett felsőrész tartozik (tehát az átlagosnál kisebb mellre is!) Több mintát vettem tőluk, pénteki napokon mindig féláron adnak egy-egy modellt. Néhányat már megvarrtam, igazán jól illeszkedtek mellben is. (A fotók eredeti helye a linkekre kattintva érhető el.) Kedvenceim:

Itch To Stitch (https://itch-to-stitch.com/)

Szabásmintáikhoz külön A, B, C, D és DD (nálunk E) kosárméretre szerkesztett felsőrész tartozik. Kedvenceim:

Cashmerette (https://www.cashmerette.com/)

A legnagyobb testméretre és kosárméretre (H) készülő szabásmintáik neki vannak. Kosármérete és beépített kosara miatt választottam ezt a fürdőruhát, de a többi szabásmintáját is érdemes megnézni!

2.jpg

Ha felkeltette az érdeklődésedet az erős mellre szerkesztett szabásminták világa, a következő tervezőket is érdemes megnézned! A válogatás szubjektív és példálózó jellegű. Nem minden szabásminta készül minden kosárméretre ezeknél a tervezőknél sem, de nagy a választék, komplett ruhatár kialakítható segítségükkel.

Designer Stitch https://designerstitch.com/

designer_stitch.JPG

Jennifer Lauren Handmade http://www.jenniferlaurenvintage.com/ A-D kosárméretre is.

Sinclair Patterns https://sinclairpatterns.com/ Több szabásminta háromféle testmagasságra, A-DDD (A-F) kosárméretre.

sinclair.JPG

Szinte minden tervezőnek vannak ingyen letölthető mintái azok számára, akik valamilyen megadott módon követik őket (facebook, hírlevél...).

Végül fontos kiemelni, hogy ezek a minták is standardizált mérettáblák felhasználásával készülnek, azaz attól még, hogy egy (bár igen fontos) problémát sikerült megoldaniuk, nem garantált a tökéletes illeszkedés, hiszen mind egyediek vagyunk, kisebb-nagyobb eltérésekkel az átlagtól, ezért előfordulhat, hogy a mintán itt-ott igazítani kell.

Ezeket a ruhákat varrtam eddig DD (európai E) kosárméretre. A baba csak C kosár, a válltartása is rossz, de jól látható, hogy van elég hely a mellrészben.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6114948752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása