gomblyuk

gomblyuk

Ágyzseb

2015. március 24. - Ágivarr

Ezt a bejegyzést tovább tartott megírni, mint magát a zsebet elkészíteni...

Ha az ágy mellé nem lehet éjjeliszekrényt tenni, mert pl. zavarná a közlekedést, vagy ha kevés az éjjeliszekrény, és szabadon hozzáférhető az ágy valamelyik oldala, az ágyzseb egész jó megoldás lehet.
Nálunk is ez a helyzet, az én oldalamon nincs éjjeliszekrény, mert egész egyszerűen nem fér oda. Mivel azonban szinte minden este olvasok és reggelente a telefonom ébreszt, jó lenne néhány holmit este, éjjel is a közelben tartani. Már korábban is varrtam falra vagy lépcső vázára készített zsebes tárolót, ez sem bonyolultabb. Mivel ezt egy kicsit hosszabb lesz bemutatni, előlegnek íme a végeredmény:

3_kesz_1.JPG

Ennek az ágyzsebnek két vége és összesen hat kisebb-nagyobb zsebe van, és erős, farmerszövésű vászonból varrtam, saját készítésű ferdepánttal. A vászonnak van némi műszál-tartalma is, ezért szinte egyáltalán nem gyűrődik.

Először megterveztem a zsebeket és kiszámoltam a szükséges anyagmennyiséget. Az ágy fejvégéhez szerettem volna két nagyobb zsebet az újságoknak, magazinoknak, az éppen olvasott könyvnek, és két kisebbet a telefonomnak és a szemüvegemnek. A láb felőli végén is akartam két zsebet a rejtvények tárolására (ezek nagyobb ütemben gyűlnek, mint ahogy ráérnék fejteni őket). Mindenképpen az ágy hosszán végigfutó "csík" kellet, hogy legyen a zsebek alapja, mivel a fejvégi zsebnek elég nagy súlyt kell elbírnia úgy, hogy ne csússzon ki a matrac alól, ezért adta magát a lábvég-oldali zseb is. Ilyesmit szerettem volna látni az ágy két végén:
1_tervek_2.jpg

Innen már könnyű felrajzolni a zsebek szerkezetét: 2 m hosszú az ágy, 50-50 cm-t lógnak le a zsebek, a magazinok méretét alapul véve 35 cm széles lesz az egész, így kényelmesen belefér több is. A nagy zsebek magassága 25-25 cm (15 cm-es fedésben lesznek egymáson), a kis zsebek magassága pedig 10 cm, a szélességük pedig a teljes szélesség fele.

1_tervek_4.jpg

Az egyes részeket felfektetve már kiszámolható a szükséges anyagmennyiség. Én 145 cm széles anyaggal számoltam. A 2m+50cm+50cm=3m hosszú "csíkot" a legtakarékosabban 3x1m összeállításával lehet kihozni, így a varratok is legalább a matrac takarásában lesznek. Oldalirányban nem számoltam ráhagyással, mivel ferdepánttal akartam elszegni. Összesen 116 cm lett a végeredmény, ennél valamivel többet vettem a narancssárga anyagból (ez attól is függ, hogy az eladó szerint mennyire fog összemenni mosáskor). Itthon kimostam, kivasaltam (ez a munka utálatos része).
1_tervek_3.jpg

Azt is ki kell számolni, hogy mennyi ferdepántra lesz szükség. Két hosszanti éle 2x300 cm, két alja 2x35 cm, öt zseb felső szegélye 5x35 cm, összesen 845 cm. Ehhez - szintén 145 cm széles anyagot alapul véve - 60 cm-re volt szükség, amiből 45 fokban 12 db, kb 85 cm hosszú és 5 cm széles csíkot tudtam vágni, amikből végül több mint 10 m ferdepánt lett. Így vágtam ki:

1_tervek_1.jpg

Szegőnek szürke-fehér kockás pamutszövetet választottam (itt már a felszeletelés után):
A csíkokat összevarrtam...
Ilyen szép nagy gombolyag lett belőlük:

Aztán végigvasaltam az egészet, a varrásoknál a ráhagyásokat kétfelé...

... a túllógó kis sarkokat pedig levágtam, hogy ne legyenek útban, amikor a ferdapánt-készítő alkalmatosságon áthúzom:

Ezzel az eszközzel 5 cm széles csíkokból lehet 2,5 cm széles ferdepántot készíteni, aminek a kész szélessége (félbehajtva és belefogva az elszegendő anyagot) kb. 1,2 cm lesz, tehát szélesebb szegély lesz az eredmény. Több méretben lehet kapni azt a ferdepánt-készítőt, nekem ez az egy van. (a neten, pl. a Simplicity oldalán megtaláltam ennek az automatizált, vasalóval egybeépített változatát is, de én ezt nem találom nélkülözhetetlennek).

Csak belehúzom a csíkot a szélesebbik végén, a keskeny csőrénél kihúzom...

... és finoman, lassan adagolom a forró vasaló alá.

Így kell kinéznie a kész ferdepántnak vasalás után:

Itt látszik (vagy éppen nem látszik) az egyes csíkok összevarrása:

A kész ferdepántot egy kartonpapírra tekertem, hogy ne gyűrődjön össze:

Most következik az egyes zsebek felső szélének ferdepánttal való beszegése. Ezt a széles, pamutból készült ferdepántot elég volt csak gombostűzni, nem kellett fércelni.

Íme a kész, szegett zsebek:
Most pedig fel kellene varrni a zsebeket az alapra, a 3 méter hosszú csíkra. Egyelőre a 3 db 1 m hosszú és 35 cm széles csíkot nem varrom össze, külön darabokban könnyebb vele dolgozni.
Az elülső zsebekkel kezdem. A zseb "aljától" felmérek 10 cm-t, berajzolom, és gombostűzöm, majd odavarrom az egyik nagy zsebet - ez lesz alulról a második nagy zsebem.
2_keszitese_15.JPG
Hogy ne maradjon tisztázatlanul, a varrat melletti vágott szélet behajtom, és szintén levarrom.
2_keszitese_17.JPG
Ennek a nagy zsebnek az aljától 25 cm-re, az egész aljától 35 cm-re ugyanilyen módon felvarrom a kisebb zsebet (10x35 cm). Ezen a képen látszik a belső eldolgozás eredménye is.
2_keszitese_18.JPG
Végül a legalsó zsebet is felgombostűzöm, és körben az összes szegélyt, illetve a felső kisebb zsebeket elválasztó varrat helyét is rögzítem, majd végigvarrom.
2_keszitese_19.JPG
Szeretném, hogy lekerekített sarkai legyenek a zsebnek, ezt a legegyszerűbb egy pohárral megrajzolni.
Ugyanilyen módon készül el a hátsó zsebes rész is. Így néz ki az elülső zsebes rész, amiről már csak a körbeszegés hiányzik:
2_keszitese_23.JPG
És íme a hátsó zsebes rész:
2_keszitese_24.JPG
Ezután már össze lehet varrni a három db 1 m hosszú csíkot: elülső zsebes rész - középső (zseb nélküli) csík - hátulsó zsebes rész sorrenddel.
A ferdepántot kell már csak rágombostűzni körbe a kész ágyzsebre, a sarkoknál a felezéses módszerrel biztosan szépen és egyenletesen "görbül": először az egyenes szakaszok végét jelölöm be (narancssárga gombostűk), majd megfelezem a görbe szakaszt, megtűzöm, és az így kapott két szakaszt is felezem. Nagyjából.
Ha kész, kivasalom, a helyére teszem, nagy élvezettel belerámolok és kész :) Elölről:
3_kesz_1.JPG

Hátulról:

3_kesz_2.JPG
Egy másik zsebes tárolómról itt olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5614095161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baniko 2015.03.24. 23:05:31

Jó ötlet, Ági! És szép lett, gratulálok! Én a fiam emeletes ágyára gondoltam hasonlót varrni.

Ági H. 2015.03.25. 05:50:21

Köszönöm! A tiéd is biztosan szép lesz, majd mutasd meg, ha elkészült!

Függő piperetartó | 2015.07.22. 22:18:20

[…] Egy másik zsebes tárolómról itt olvashatsz. […]

Csipesztartó | 2016.06.22. 19:45:25

[…] ki a kék+lila felső részt a fehér szegéllyel, és ferdepánttal (amit készíthetsz te is) szegd el az alsó […]

Fodros farmerruha mint pótcselekvés | 2016.07.02. 16:59:54

[…] hagytam, a hónaljkanyarulatban semmit, mert ferdepánttal szegtem (erről itt és itt is […]

Fürdőponcsó | 2016.07.09. 11:22:04

[…] amit mintás pamutvászonból vágtam 4 cm szélességben, de varrhatod ferdepánttal is, amit te is elkészíthetsz. Érdemes magadnak készíteni, akármelyik fajtát is választod, mert elég sok kell majd […]

Előke | 2018.01.22. 16:41:37

[…] pamutfrottír értelemszerűen az eleje, mivel ő a nedvszívó. A pamutvászonból ferdepántot készítettem, ebből lesz a szegély.  A PUL (= kb. poliuretánnal laminált) anyag vízzáró, de […]
süti beállítások módosítása