gomblyuk

gomblyuk

A párnahuzat négyszögesítése

2015. augusztus 13. - Ágivarr

A csíkos anyag végére értem. Készült belőle függöny, díszpárnahuzat, piperetartó, végül most egy újabb párnahuzatban éli tovább életét.

9 Kész párnák (1)

Egy korábbi kanapénkhoz tartozott két hasáb alakú habszivacs „párna”, vagy inkább karfa-helyettesítő. A kanapénak már valaki más örül, de a szivacsok itt maradtak, és néhány kisebb szőnyeg társaságában évekig az ágy alatt nyújtottak – gondolom – háborítatlan hajlékot boldog atkacsaládoknak. Szerencsére mi nem vagyunk atkaallergiások, ellenkező esetben valószínűleg előbb történik valami a szivacsokkal. Így azonban csak idén nyáron kerültek elő sok év után, mikor a fiam szobájában végeztem az éves nagyon-nagytakarítást (értsd: minden holmi lepakolása az összes polcról; holmik csoportosítása a jól ismert „kell – nem kell, de nem ócska, adjuk oda valakinek – annyira tönkrement, hogy már kuka” módszer szerint; a tanév közben eldugdosott, molyok generációinak megélhetést biztosító szendvicsmaradékok vegyvédelmi gumikesztyűben való eltávolítása; az ágy alatti nagy fiókok tartalmának átnézése, szelektálása stb.) Ennél a legutolsónál találtam meg a szivacsokat. Egyébként rend és tisztaság van nálunk, de néha tényleg találok meglepetéseket a gyerekek szobáiban. :)

A két szivacs jött velünk – a varrógép és némi textília társaságában – a Balatonra, ahol a felerészben rossz időnek köszönhetően sor került minden eltervezett, sőt, nem tervezett holmi megvarrására is.

A csíkos anyag egy párnára volt csak elegendő, így kerestem itthon egy legalább kicsit hozzáillő egyszínűt, és azt találtam ki, hogy valami kiegészítővel fogok köztük látható rokoni kapcsolatot teremteni. Eleinte gombokban gondolkodtam, de nem találtam meg az igazit a szokásos beszerzési helyeimen. Így a körperszalag mellett döntöttem, abból nagyon széles színkínálatot találtam, és be is szereztem ezeket:

1 Körperszalag

Hogy minek is? Igen, az ilyen szivacsoknak általában zipzáras huzatot szoktak készíteni, én viszont valami hangulatosabb eredményt szerettem volna elérni, ezért választottam a MASNIKAT. Egyébként a csíkos anyag mérete és alakja is adta „magát” ehhez a kivitelhez. Emiatt a khaki párna is ugyanilyen fazonú lett, de míg a csíkos egyszínű masnikkal, addig az egyszínű párnahuzat színes masnikkal záródik.

Az 58*18*24 cm méretű szivacs bevonásához a kiszabandó anyag így néz ki:

0 Terv (1)

Ahol kis piros négyzetet láttok, oda kell fellvarrni a szalagokat, a kis vonalkák pedig a gomblyukak helyét jelölik. Ha ráhajtogatom a szivacsra a huzatot, így fog majd kinézni:

0 Látvány

Elsőnek a szalagok végét dolgozom el (a körper könnyen bomlik):

2 0 Szalagvégek

Összesen 20 ilyen szalagot készítek a két párnához. Elég unalmas dolog.

2 Szalagvégek (5)

Ahol a "szabásmintán" a dupla fehér sáv látható, oda fogok be 3 szalagot, a felette lévő anyagrész majd alányúlik a huzat másik szélének, ahol szembetalálkoznak, hogy ne legyen rés, ne látszódjon ki a szivacs. Tehát bevarrom a "résbe" a szalagokat:

3 Szalagok felvarrása (1)

Az anyag szélén lévő piros  jelölésekhez is odavarrom a szalagokat, majd tisztázáskor aláhajtva hozzáfogom az anyaghoz. A szövött széleknél kicsit hosszabbra hagyom a szalagot, hogy ezt is aláhajthassam. Így biztosan nem fog foszlani sok-sok mosás után sem. A szegély behajtása és levarrása előtt azonban még elkészítem a huzat sarkait is.

Széle:

3 0 Szalagok felvarrása

Sarka:

4 0 Sarkok

Vasaló még mindig nincs, de azért elég biztatóan néz ki a végeredmény:

5 0 Kész huzatok

De hogy lesz ebből párnahuzat? A szalagok már megvannak, a szivacs hosszanti oldalán már meg is lehetne kötni őket, de a két rövidebb oldalon gomblyukakra is szükség van ahhoz, hogy megvalósuljon, amit kitaláltam.

A rajzon jelölt helyekre elkészítem a gomblyukakat. Ugye milyen csinosak? Pedig nem automata gomblyukvarrós a gépem! :)

6 0 Gomblyukak

Végre felöltöztethetem a szivacsokat! Belegöngyölöm a huzatba, és a hosszanti oldalon három-három masnit kötök:

7 0 Összekötés hosszanti oldal

A két végén pedig jöjjön a "találmányom": ráhajtogatom a huzatot a szivacs végére, a megfelelő helyre készített gomblyukakon átvezetem a szalagokat, meghúzom, megkötöm és kész:

8 0 Összekötés oldalak

Ugye, hogy milyen egyszerű? És nagyon csinos. :) Lehet húzni-vonni, gyerekeknek fetrengeni rajta, ha koszos lesz, csak levesszük és kimossuk, vasalni pedig egyenesen gyerekjáték, hiszen egy darab anyag az egész. A szalagokkal jól eljátszanak a kisebb gyerekek a családban, de akár masnit kötni is gyakorolhatnak rajta.

Íme a kész "párnák". Összeillenek.

9 Kész párnák (1)

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9514095195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor legyen kötény… | 2015.09.22. 20:55:18

[…] ez a nélkülözhetetlen elfoglaltsághoz tartozó nélkülözhetetlen kellék :) Épp a szivacspárnák huzatát varrtam. Anyu megkérdezte, hogy össze tudnék-e akasztani gyorsan egy kötényt a maradékokból. […]

Kétoldalas kötény | 2016.03.19. 17:05:55

[…] 3 cm széles körperből (2 métert vettem) kivágom a megkötőket és a nyakpántot. Eldolgozom a megkötők végét úgy, ahogy a megkötős párnahuzatoknál csináltam. […]
süti beállítások módosítása