gomblyuk

gomblyuk

Kantáros nadrág 4.

2016. április 17. - Ágivarr

Folytatjuk a kantáros nadrágot, az előző részek alapján megrajzolhattad a szabásmintát és kiszabhattad a nadrág részeit, aztán elkészíthetted a zsebet és a kantárokat, legutóbb pedig összeállíthattad a nagyobb részeket is, és teljesen elkészülhettél az elejével. Most be tudod fejezni a hátát, amihez a kantárokat is rögzítened kell. Ehhez adok segítséget a bejegyzésemben.

Nadrág (32).JPG

5. Háta

A vállpántok a háta közepéből indulnak ki, és a vállakon keresztül, kétoldalt futnak a mellrészig, ahol majd a gombokkal együtt fogják megakadályozni, hogy a nadrág leessen a gyerkőcről. Hátul V-alakban állnak, ezért is ferdén szabott a végük.

Nadrág (26).JPG

Hogy a V-alakban álló pántokat a hátára felvarrhasd, egyszerűen hajtsd őket lefelé, és illeszd a fordított V-t a háta felső élére úgy, hogy a két kantár találkozása a háta hosszanti varrat (nem a díszítűzés!) vonalával egybe essen a szélétől kb. 1 cm távolsában.

Nadrág (27).JPG

Itt fogsz haladni a varrógéppel, és ha ezek a pontok illeszkednek, pontos és szép lesz az eredmény. Csak ezt a felső, egyenes szakaszt varrd most végig!

Nadrág (29).JPG

Vedd elő a virágos háta alátét anyagot, és színt színére fordítva illeszd a hátára. Jobb, ha a sima anyag felől gombostűzöd össze, mert így látod a vízszintes varrást, így ezen tudsz majd végighaladni. A háta íves felső élét kétoldalt, és a háta egyenes felső élét varrd most össze egy lépésben úgy, hogy vigyázz, a lefelé álló kantárok ne kerüljenek a tű útjába. A képen látod is, hogy az anyagon átüt, merre futnak a kantárok. Mikor a géppel odaérsz, egy kicsit el is húzhatod őket a tű útjából.

Nadrág (30).JPG

Vágd le itt is a sarkokat, és az íves részen vagdosd be a varrásig a ráhagyást. Fordítsd ki – itt nem kell igazgatnod, a kantárok szép feszesre kihúzzák a csücsköket. Kész a háta!

Nadrág (31).JPG

Most már összevarrhatod az elejét a hátával! Én már eléggé elfáradtam, pedig még csak két órája varrom ezt a nadrágot. Egész biztos, hogy leírni sokkal tovább tart. :) Te is hamar elkészülsz majd vele, ha végigrágtad magad ezen a hosszú leíráson. Meglátod, ez az egészben a legnehezebb!

Színt színére fordítva gombostűzd össze az elejét és a hátát a két oldalánál. Ahol az alátét anyag találkozik a külső anyaggal, ott próbáld minél pontosabban összeilleszteni a varrások találkozását, és folytatólagosan gombostűzd a színével szembefordított alátétet is.

Nadrág (34).JPG

Ezután tisztázd is, majd fordítsd ki, vasald le, és gyönyörködj a munkádban, mert belülről is szép!

Nadrág (35).JPG

6. Ülepe és szára

Hogy a nadrág elnyerje nadrág-küllemét, a lábszárak belső felét is varrd össze! Az eleje és háta hosszanti varrásokat illeszd össze a lábköznél (megint csak ne a díszvarratot!), gombostűzd, varrd végig és tisztázd cikcakkal. A lábközt erősítsd is meg oda-vissza öltésekkel, hiszen ez a rész nagyobb igénybevételnek lesz kitéve.

Nadrág (42).JPG

Biztos emlékszel, hogy a nadrág száránál 2 cm ráhagyást szabtunk. Azért, hogy itt duplán tudd felhajtani az anyagot: 1-1 cm szélesen hajtsd fel kétszeresen a szárakat és varrd végig egyenes öltéssel.

Nadrág (43).JPG

A legutolsó részben megmutatom a gumis derékrészt. Bár szinte már így is hordható a nadrág, és a kantároknak köszönhetően nem esik le a csemetéről sem, a gumi segítségével mégis jobban fog illeszkedni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr3814095255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása