gomblyuk

gomblyuk

Kötényruha

2016. május 16. - Ágivarr

A hétvégén vendégségben voltunk az egyetemi barátnőméknél, akiknek van egy tündéri négyéves kislányuk. Mi mást vihetnék neki ajándékba, mint valamit, amit én varrtam? Jön a nyár, tehát valami kis könnyű ruhára gondoltam, és mivel nekem is van lányom, sok-sok lányos anyag közül választhattam ki a rózsaszín alapon kék-fehér virágos mintás pamutvásznat. Ez a hátul patentos, ujjatlan kötényruha lett belőle, 110-es méretben. A szabásmintát és a varrásleírást is megtalálod a bejegyzésben.

Kötényruha (44)

A ruha részei: az eleje egyszer, eleje vállrész egyszer, mindkettő félbehajtott anyagból, a háta kétszer (két fél), és háta vállrész is kétszer. Az elején és a hátán is beráncoltam az anyagot, hogy kényelmesen bő legyen, a hátán pedig a macerás gomblyukazás és gombfelvarrás helyett a műanyag patentokat választottam. Még mindig annyi szép színes patentom van, és a saját gyerekeimnek már nem tudom hová elhasználni. :(

Az eleje és háta szabásminta:

Eleje háta

A hátán a kb. 4 cm-es sávot kell majd visszahajtani, abba megy a patent.

Az eleje vállrésze:

Eleje válla

És a háta vállrésze (szintén a visszahajtandó sávval):

Háta válla

Egy cm varrásráhagyással szabd ki a részeket, kivéve a nyakkivágást és a karkivágásokat. Itt nem kell ráhagyás, mert ferdepánttal fogjuk elszegni. (Ha szabott alátéttel szeretnéd, akkor persze kell ráhagyás is.) A maradék anyagból 3 db ferdepántra lesz szükséged, valamivel hosszabbakra, mint a kivágások (a karkivágásba a nagy eleje rész kis hónalj-kanyarulatát is bele kell számolni!).

Először varrd össze a vállakat, tisztázd és vasald is hátrafelé (ez most nem jersey, jó, ha minden lépés után vasalsz, egyrészt jó látni, hogy milyen szép, másrészt a végén kevesebb dolgod lesz a nehezen hozzáférhető részekkel).

Kötényruha (1)

Most ráncold be az eleje és háta részek felső szélét! Az elejénél mindkét szélétől kb 5-5 centivel beljebb kezdd a ráncolást, akár férceléssel, akár a varrógép egyenes, nagy öltéseivel. Általában az alsó szálat könnyebb húzni, és azzal ráncolni az anyagot, már ha jól be van állítva a szálfeszesség. Most mindegy, mennyire ráncolod, majd úgyis hozzáigazítjuk a vállrészhez.

Kötényruha (5)

A háta felső szélénél annyi a különbség, hogy a visszahajtandó gombolós-patentolós részre nem eshet ránc, így attól a széltől 8-9 centire kezdd a ráncolást.

Kötényruha (4)

Amikor hozzágombostűződ a ráncolt részt a vállrészhez (elejét az eleje vállrészhez, hátakat a háta vállrészekhez, színt színére), tudsz kiengedni-behúzni a ráncokból. Próbáld minél egyenletesebbre, és sűrűn gombostűzz!

Kötényruha (7)

Az eleje vállrész felől így néz ki:

Kötényruha (10)

Varrd össze egyenes öltésekkel, majd tisztázd, vasald le a vállrész felé, és tűzd is le a színéről. Alakul! :)

Kötényruha (13)

A hátát ugyanígy gombostűzd össze, miután megfelelő méretűre beráncoltad. Varrás előtt így néz ki:

Kötényruha (17)

És varrás, tisztázás, vasalás és tűzés után pedig így:

Kötényruha (20)

A ferdepántot elkészítheted úgy, ahogy az ágyzsebes bejegyzésemben már megmutattam. Most azt mutatom meg, amihez nem kell az a kis fém ferdepánt-készítő eszköz (ami egyébként nagyon hasznos, csak épp nem találom, ezért nélküle kell, hogy boldoguljak). Lehet, hogy neked nincs ilyen eszközöd, és örülni fogsz ennek a leírásnak! :)

A ruha fonákjára színével gombostűzd a ferdepántot, majd varrd végig talpszélesen (7 mm).

Kötényruha (21)

Fordítsd a pántot a ruha színe felé, 1 cm szélesen hajtsd be a vágott szélét, és szép egyenletes szélesen gombostűzd a ruha színére:

Kötényruha (24)

Varrd végig egyenes öltésekkel a színéről, a szélétől kb. 1 mm-re (ha nem sietsz, szebb lesz az eredmény). Vasald meg!

Kötényruha (27)

A nyaka kész! Ugyanígy készítsd el a két karkivágás szegélyét is. Már nem sok van vissza! :)

Kötényruha (30)

Varrd össze az oldalakat, figyelj, hogy pontosan illeszd a hónaljánál. Tisztázd, vasald a háta felé, és a színéről tűzd le a ráhagyást, hogy lapos legyen, ne birizgálja a hónaljat.

kotenyruha_31.JPG

kotenyruha_32.JPG

Most felvarrjuk az alját. Ehhez alul tisztázd el cikcakkal, és a színére fordítva hajtsd vissza hosszában azt a kb. 4 cm széles csíkot. Én 3 cm magasan tűztem meg, ekkora felhajtást szeretnék, te csinálhatsz kisebbet és nagyobbat is. A gombostű vonalában, vízszintesen varrd végig ezt a kis 4 cm-es szakaszt (ezt elfelejtettem lefotózni, de szerintem érted). Itt tudod a két háta közepét egyforma hosszúra illeszteni: ha nem egyforma, akkor egy kicsit csalhatsz a felhajtással. :)

Kötényruha (35)

Ha kifordítod ezt a két csücsköt, kb. így néz ki:

Kötényruha (36)

Vasald le a sarkakat és végig a nyakáig a 4 cm-es behajtott részt. Az alját egyenletes szélességben (nálam 3 cm) gombostűzd és vasald fel.

Kötényruha (39)

Végül varrd is fel, a nyakánál kezdd a 4 cm-s behajtott rész szélétől pár mm-re, varrj le a sarokig, és a felhajtás széle alatt pár mm-rel haladva varrd körbe az alját, majd a másik háta közepénél az előzőhöz hasonlóan haladj fel a nyakáig.

Kötényruha (41)

Ha így teszel, a színéről és a fonákjáról is szép lesz. Én a fonákjáról varrtam, ha a színéről szeretnéd, hogy még szebb legyen, érdemes fércelni is (amit én nagyon nem szeretek).

Világoskék patentokat választottam, hatot használtam fel. Kettőt a mellvarrás felett, egyet közvetlenül alatta, a többit pedig 10-10 centinként elosztva.

Kötényruha (43)

Pont a megfelelő helyen lesznek a patentok a két oldalon, ha egymásra gombostűzöd a háta közepe mentén a két háta részt, kijelölöd a patentok helyét, és a két háta részt egyszerre szúrod át a patentfogóhoz való árral.

Kötényruha (50)

 

Kötényruha (48)

Kész, szerintem nagyon kislányos lett! :)

kotenyruha_44.JPG

kotenyruha_46.JPG

Úgy látom, örül is neki a tulajdonosa. :)

Kötényruha (51)

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr314095263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodros farmerruha mint pótcselekvés | 2016.07.02. 16:59:51

[…] 2 cm varrásráhagyást hagytam, a hónaljkanyarulatban semmit, mert ferdepánttal szegtem (erről itt és itt is […]

Fürdőponcsó | 2016.07.09. 11:22:07

[…] nem tudod majd semelyik ügyes szegőszerkezetbe belefogni (ha van ilyened), úgyhogy az itt mutatott módszert érdemes […]
süti beállítások módosítása