gomblyuk

gomblyuk

Csipesztartó

2016. június 22. - Ágivarr

Elballagott a lánykám, levizsgázott a ruha is, én meg jól elfáradtam,  úgy összességében az elmúlt hetektől. A varrógépet is enyhe undorral kerülgetem, de ez gyorsan múló állapot...

Ezért most csak egy nagyon egyszerű, ám hasznos és tartós dolgot mutatok, amit egész nyáron, sőt tavasszal és ősszel is használhatsz. A vállfából kialakított csipesztartó nem mai találmány, többféle formában láttam már. Én ezt a nagyszájút varrtam magamnak és a sok csipeszemnek, ezt használom és elégedett vagyok vele.

2014 09 07 Csipesztartó.JPG

Bármilyen vállfára megvarrhatod, de a drót elgörbülhet, a műanyag eltörhet, és annak a csipeszmennyiségnek, ami ebbe belefér, bizony van súlya. Mi négyen vagyunk, hétvégén egy napon megy a mosógép, azaz nagyjából egyszerre teregetek ki mindent, ezért kell a sok csipesz. Hogy tartós legyen, fa vállfát választottam (IKEA, Bumerang).

Először készítsd el a szabásmintádat. Papír, ceruza, vállfa, olló. Rajzold körbe a vállfát, lefelé pedig egy téglalappal egészítsd ki, akkorával, amekkora zsebet akarsz majd.

Ha vastagabb a vállfád néhány milliméternél, mint az enyém is, akkor  1 cm-t adj hozzá minden oldalon a mintához (belső vonal). Ha pl. drótvállfára varrod a huzatot, nem kell ez a többlet, közvetlenül a vállfa körül lesz a vonalad.

Az elszegésre szolgáló ferdepánt további anyagot igényel: 0,5-1 cm-t adj még hozzá (külső vonal, fehér sáv körben).

Csipesztartó.jpg

Lesz a csipesztartónak:

  • egy háta: jó, ha két réteg anyagból, így tartósabb és mutatósabb is lesz,
  • és egy két részből álló eleje, a kékkel jelölt felső rész, ami a vállfát takarja, és a pirossal jelölt alsó rész, ami majd a csipeszeket tartja (a kis lila részek a kék és piros közti átfedést mutatják).
  1. Vágd ki a kék+lila felső részt a fehér ráhagyással együtt, és ferdepánttal (amit készíthetsz te is) szegd el az alsó szélét.
  2. Szabd ki az alsó, piros+lila részt is a ráhagyással, ennek a felső élét szegd el a ferdepánttal.
  3. A ráhagyással egybeszabott hátoldallal (teljes rajz) tűzd össze az elejét, úgy, hogy a felső eleje fedje az alsó elejét (kevésbé tudják majd a csipeszek lefelé húzni a varrást így).
  4. Varrd körbe keskenyen, hogy ne mozduljanak el a részek, de egy cm nyílást hagyj ki a vállfa akasztójának.
  5. Szegd körbe a ferdepánttal a teteje csúcsától indulva (ott a pánt szélét visszahajtva, hogy ne foszlódjon), és a csúcsánál is fejezd be.
  6. Helyezd a vállfát a tartóba, az akasztót dugd át a szabadon hagyott részen.
  7. Én egy gommbal rögzítettem a vállfához a tartót, amit csak úgy átvarrtam az összes anyagrétegen.

Örök darab :))

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6814095269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tűpárnakocka varrótűtartóval | 2016.11.06. 20:00:38

[…] széles, tetszés szerinti magasságú, zsebnek való anyag (nálam fehér alapon virágos, még a csipesztartómból maradt, itt már a felső széle bevasalva). 1 cm ráhagyást hagytam […]
süti beállítások módosítása