gomblyuk

gomblyuk

Költözés 2. - két hónappal a költözés előtt

2017. május 21. - Ágivarr

Mi aztán tényleg időben nekikészültünk a költözésnek! Decemberben vettük át leendő otthonunk kulcsait, kiszámoltuk, hogy a tavaszi szünetben kellene költözni, és már januárban összeállítottam egy listát a tennivalókról. Meg is kezdtük a készülődést januárban, de a 7 hetes kórházi elfoglaltságunk keresztbe tett a lakásfelújításnak is (a "műszaki vezető" - azaz én - érthető okokból hanyagolta a helyszínt) és a pakolászást is felfüggesztettük. Szóval mikor végleg hazajöttünk a kórházból, kb. ilyen állapotok uralkodtak az új lakásban:

old-farm-house-2096649_960_720.jpg

A jelenlegi otthonunkban azért jobb a helyzet, de semmit nem haladtunk előre a csomagolással. Icipici babával egyedül dobozolni lehetetlen (én vagyok ugye otthon vele), így adtunk magunknak (és a felújító embereinknek is) még két hónapot: a tanév vége után költözünk, de akkor aztán azonnal. Ennek megfelelően újraterveztem mindent.

Elolvastam egy csomó írást arról, hogy hogyan költözzünk okosan, akadt olyan ötlet amit beillesztettem a saját tervembe. Összeállítottam a saját költözési egyszeregyemet, amit a tapasztalataimmal együtt most (és ahogy haladunk) megosztok. Nem most költözök először. Ha jól számolom, ez lesz a hatodik, ráadásul egyre nagyobb létszámú családdal, beleértve egy külföldre való komplett ki- és onnan hazaköltözést is. Ez utóbbi igényelte a lekomolyabb szervezést, mivel nagyon sok kilométer távolságra való költözés után már nincs lehetőség pl. visszaszaladni valamiért, vagy utólag intézkedni, takarítgatni stb. a helyszínen. Ennek pont 10 éve. Akkor így néztünk ki az indulás előtt:

2007 12 16.JPG

Az okos költözésről szóló cikkek mind azt mondják, hogy 2 hónappal a költözés napja előtt neki kell állni az egész folyamat megtervezésének, és magának a folyamat megvalósításának is. Ha minden nap haladunk egy kicsit, nem lesz kilátástalan a helyzet a költözés előtti hetekben, napokban.  1 hónappal a költözés előtt is van mit csinálni (erről később írok) de ha az első hónapban a tervek szerint haladtunk akkor nem okoznak nagy terhet ezek az újabb, de kisebb feladatok. A költözés előtt egy héttel már tényleg úgy élünk, mint a nomádok, épp csak épített tetővel a fejünk felett, és a költözést megelőző napon is akad olyan tennivaló, amit tényleg csak akkor tudunk elvégezni.

Jöjjön először az, itt csak felsorolásszinten, hogy 2 hónappal a költözés előtt mibe érdemes belefogni. Visszagondolva nagyon jól tettem, hogy már januárban összeszedtem ezeket a pontokat. Ha most kellene, hát, nem tudom... Minden egyes pontról bővebben is írok majd, ahogy haladok. Ahol link van, ott olvasnivaló is van. :)

  • Rengeteg csomagolóanyagot szerzek be: nagyobb és kisebb dobozokat, annál is kisebb dobozokat, zsákokat, csomagolófóliát, ragasztószalagot, színes papírt, vastag filctollakat.
  • Azonosítócímkéket gyártok.
  • Elkezdem a nem használatos holmik elpakolását.
  • A csomagolással párhuzamosan készítem a "ládalistát".
  • Eközben nyilvántartásba veszem az értékeket.
  • Költöztetőt keresek.
  • Ha háziorvost kell váltani, tájékozódom, hogy kihez érdemes menni, és hogy vállal-e majd. Nálunk ez kiegészül a gyerekorvossal és a védőnővel is.
  • Az esedékes utolsó előtti szám megérkezése után értesítem az előfizetett havi magazinok terjesztőit az új címemről.
  • Költözési leltárt állítok össze a szállítandó bútorokról is.
  • Folyamatosan elajándékozom, eladományozom a szükségtelen holmikat, vagy elteszem őket a lomtalanításig. Jó messze a költöztetendő holmimtól... :)
  • Utánanézek, hogy a jelenlegi és az új lakhelyemen hogy tudom majd megoldani a parkolóhely-foglalást a költöztetőautó számára.

Mire ez a bejegyzés elkészül, a kisdobozos pakolással végeztünk, és számos nagy doboz is megtelt. Sok ruhazsákot megtöltöttünk, és a gyerekek megkezdték apróságaik cipősdobozokba való rámolását. A telefonon intézhető pontokkal kész vagyok. De még annyira nem látom a végét... :( Közben folyamatosan rohangálunk az új lakáshoz, mert már szinte csak a szépészeti dolgok vannak vissza, ahhoz meg kell az iránymutatás. És hogy ne higgyem, a tervezési szakasznak vége: a konyhában falkiegyenesítés is történt, aminek köszönhetően kerek 10 cm-vel keskenyebb lett az egész. Viszlát, modulrendszerű IKEA-bútor, éljenek az asztalosok! Legalábbis részben.

 

We are moving home and we would like to do it wisely. Use google translate to understand the text.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8214095303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Költözés 1. – a textilbirodalom visszavág | 2017.05.21. 17:11:19

[…] költözéssel mindent elölről lehet kezdeni. Új terek, új rend, új rendszer, lomtalan élet. Elmesélem majd, hogyan csináltuk. Ha sikerül […]

Költözés 2/1. Csomagolóanyagok | 2017.05.21. 18:34:38

[…] Minél nagyobb háztartásban, minél régebben és minél többen élünk, annál több dobozra, zsákra lesz szükség a csomagoláshoz. Mi már kétszer voltunk dobozbeszerző körúton, mind a kétszer azt gondoltuk, hogy elég lesz a csomagolóanyag, de nem. Harmadszorra is el kell mennünk, és örülök majd, ha azzal vége. Jó, ha a csomagoláshoz szükséges dolgokat már két hónappal a költözés előtt beszerezzük. […]

Költözés 2/2. – lomtalanítás | 2017.07.13. 16:13:09

[…] zsákok, el tudjuk kezdeni az éppen nem használatos holmik elpakolását. Ezt tényleg elég 2 hónappal előbb elkezdeni, de csak ha az évszak elején vagyunk. A tavaszra tervezett költözésnél pl. el […]
süti beállítások módosítása