gomblyuk

gomblyuk

Baba body szerkesztés 2. - ujja szabásminta

2018. január 28. - Ágivarr

Kezdjük a szerkesztést bemelegítésképpen az ujjával, ami a body egyszerűbb része. Egy egész ujjat szerkesztünk meg, és egy szimmetrikus szabásmintát fogunk kapni. Vegyél elő papírt, ceruzát, radírt, vonalzót. Ha van íves vonalzód, akkor azt is tudod majd használni, de nélküle is elboldogulsz.

Eszközök.jpg

Az előző bejegyzésemben felsoroltam, milyen méretekre lesz szükséged a bodyhoz, és méretvételi lapot is készítettem, amikre ezeket az adatokat felírhattad. Ezek közül most az 5. (ujja hossza) és a 8. (felkar kerülete) fog kelleni. Én Bubu méreteit fogom használni (magassága most 77 cm), amik a következők:

5. Ujja hossza: 25 cm (hosszú ujjú bodyhoz)

8. Felkar kerülete: 17 cm

Az én rajzomhoz legalább 17 cm * 25 cm méretű papírra van szükség, egy A4-es lap pont megteszi.

A szerkesztés folyamatát az egyes kiszerkesztett pontok sorrendjében fogom leírni, a rajzon látható számmal jelölt pont leírását az azonos sorszámú bekezdésben találod. Te is írd fel az egyes pontok sorszámát, mert egy-egy lépésnél hivatkozok ezekre. Bár ez egy egyszerű minta, azért el lehet keveredni (majd a body elejénél meglátod)!

 1. Állítva tedd a lapot magad elé. Rajzolj egy vízszintes vonalat a lap tetejétől 5-cm-re. A lap bal szélétől 2 cm-re jelölj ki ezen az egyenesen egy pontot, az lesz az 1. pont.

2. Az 1. ponttól jobbra mérd fel az egyenesre a felkar kerülete + 6 cm kényelmi bőséget, ez az én esetemben 17 cm + 6 cm = 23 cm. Így megkapod a 2. pontot.

3. Az 1. és 2. pont közti szakaszt felezd meg, ez lesz a 3. pont. Ebből rajzolj merőlegest a vízszintes vonaladra, a 3. pontból felfelé és lefelé is rajzold meg a lap széléig.

4. A 3-as pontból kiindulva mérj fel 5 cm-t, ez az ujjív-magasság, és egyben a 4. pont. Ez az 5 cm a gyermek magasságával nő, hiszen ahogy vastagodik a karja, ahogy nő a háta hossza, úgy a karkivágás mélysége is bővül, így az ujja szabásmintának felső íve is hosszabbodik. 68-as méretnél 4,5 cm az ujjív-magasság, a csecsemőruházat méretugrásaival (a testmagasság 6 cm-es növekedésével) ehhez a 4,5 cm-hez 0,5-0,5 cm-eket adunk. (A szabásminta bébi bodyhoz készül, nagyobb gyermek ruhaujját ne akard így szerkeszteni, felnőttét meg pláne!). Húzz egy vízszintes vonalat a 4. ponton keresztül.

 5. A 4. pontból lefelé mérd fel az ujja hosszát, ez lesz az 5. pont. Nálam 23 cm, hosszú ujjhoz. Ha rövidet szerkesztesz, akkor 10-12 cm-t mérj, de választhatsz bármilyen hosszt. Húzz egy vízszintes vonalat az 5. ponton keresztül is. A szerkesztés eddig így néz ki:

dav

6. A 4. pontból mérj balra 2,5 cm-t, ez lesz a 6. pont. Ezt kösd össze az 1. ponttal.

7. A 4. ponttól 2,5 cm-rel jobbra lesz a 7. pont. Ezt kösd össze a 2. ponttal.

 8. Az 1. pontból húzz lefelé egy függőleges vonalat. Ahol az 5. ponton átmenő vízszintest metszi, ott lesz a 8. pont.

 9. A 2. pontból húzott ugyanilyen vonal által kimetszett pont lesz a 9. pont.

 10. A 8. ponttól jobbra mérj 3 cm-t.

11. A 9. ponttól balra mérj szintén 3 cm-t. A szerkesztés most így néz ki:

dav

Vége, nincs több pont. :) A sok segédvonal után most meg tudod rajzolni az ujja végleges körvonalát. Használj ehhez más színt, vagy húzd vastagabbra a vonalat.

  • Kösd össze a 10. és a 11. pontot, ez lesz az ujja kéz felőli vége.
  • Kösd össze az 1. pontot a 10. ponttal, majd a 2. pontot a 11. ponttal (ezeket fogod majd összevarrni egymással).
  • Most a 4. pontot kell összekötnöd az 1. ponttal úgy, hogy egy S betűhöz hasonló görbét rajzolsz, aminek a felső íve az 1.-6. szakaszt kb. a felső 1/3-nál érinti, majd kb. ugyanilyen enyhén távolodik el az alsó ívével a szakasztól. A 4. és 2. pontot ugyanígy, de az előző görbére szimmetrikusan rajzold meg. Ezzel kész a szabásmintád, aminek így kell kinéznie:

dav

Biztosan feltűnik, hogy itt az ujja egyik és másik oldalának felső ívei közt nincs különbség, mint a felnőtt ruhák esetében, azaz ez a szabásminta szimmetrikus. Ennek az az oka, hogy a babáknak még nincs hátdomborulata, a hátuk szinte teljesen egyenes vízszintes irányban, még a lapockájuk sem lóg ki. Ezzel szemben a pocakjuk domborodik. :) Minél kisebbek, annál jellemzőbb rájuk nyugalmi helyzetben az oldalsó kartartás, a bodyk anyaga pedig mindig puha és gyakran rugalmas, hogy segítse a mozgást. A következő posztban meglátjátok, hogy a body elejét és hátulját egymásra szerkesztjük, így a karkivágás, amibe majd az ujját bevarrod, elöl és hátul is egyforma. Végezetül: annyira kicsi a szabásminta, hogy nincs sok értelme milliméterekkel kevésbé vagy jobban kanyarítani az íveket.

Ez a leírás baba body szabásmintához készült, ujja passzé és varrásráhagyás nélkül. A bodyt puha, lehetőleg rugalmas anyagból, pl. pamutjerseyből varrd meg!

Így vegyél méretet a bodyhoz! A baba body elejét és hátát így szerkeszd meg!

 

Drafting the sleeve of a baby onsie.

Köszönöm, ha megosztod!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomblyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9014091749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Dorottya (@teenwithpentax) 2018.01.29. 16:20:27

Ha az elején 5 cm-t mérünk le, aztán a 4. pont a 3.-tól 5 cm-vel feljebb van, akkor az valójában a lap széle, nem? Amúgy nagyon szépen leírtad, a rajzok meg jók, hogy vannak, megerősítésképpen. :) Ugyan nincsen kisbabám, de érdekes olvasni ezt a sorozatot (meg a blogodat is).

gomblyuk 2018.01.29. 21:03:56

Valóban, 5 cm le, aztán 5 cm fel az pontosan 0, azaz a lap széle :) Lehet, hogy ez zavaró, akkor érdemes kicsit lejjebb meghúzni az első vonalat. Örülök, hogy tetszik!

Baba body szerkesztés 3. – eleje és háta | 2018.02.03. 21:01:27

[…] hogy levettük a méreteket, megszerkesztettük az ujját, eléggé bemelegítettünk, hogy nekifoghassunk a body legnehezebb részeinek: az elejének és […]

Baba body szerkesztés 1. – méretvétel | 2018.02.03. 21:13:22

[…] Itt olvashatsz az ujja szerkesztésről, és itt az eleje-háta szerkesztésről. […]
süti beállítások módosítása